Kronik Ağrıyı Tedavi Eden Cihaz Geliştirildi!

Araştırmacılar, cihazın opioid ilaçlarının reçete edilmesini azaltabileceğini söylüyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bilim insanları, kronik vücut ağrısıyla ilişkili sorunlu sinyalleri kesmek için yeni, invazif olmayan bir beyin uyarıcı cihaz geliştirdi.

Ağrı vücut için çok önemli bir uyarı sistemi olsa da bazı koşullar bu sinyallerin arızalanmasına yol açabiliyor.

Örneğin, kronik ağrı çeken hastalarda, beynin derinliklerinden gelen hatalı sinyaller, iyileşmiş bir yaralanma, kesilmiş bir uzuv veya diğer benzer karmaşık durumlar hakkında yanlış alarmları tetikleyebiliyor.

İlaçlar ağrının tedavisine yardımcı olabilirken, bunlar sık sık ilaç yazma gerektiriyor ve genellikle bağımlılık da dahil önemli yan etkilere sahipler.

Araştırmacılar, Pain akademik dergisinde açıklanan yeni "Diadem" cihazlarının, bu tür yaşamı değiştiren durumları yaşayan ve yeni tedaviler arayan hastalara pratik, invazif olmayan bir çözüm sunabileceğini umuyor.

Diadem, beynin derin bölgelerini uyarmak için düşük yoğunluklu ultrason dalgaları üreterek kronik vücut ağrısının ardındaki hatalı sinyalleri bozuyor.

Kronik ağrısı olan 20 katılımcıyı içeren yakın tarihli bir klinik çalışma, cihazı kullananların ağrılarında rahatlama yaşadığını gösterdi.

Katılımcıların her biri Diadem'le gerçek ya da sahte ultrason uyarımı verilen 40 dakikalık iki seans deneyimledi. Seanslardan bir gün ve bir hafta sonra ağrılarını rapor ettiler.

Gerçek tedaviyi alan hasta grubunun yaklaşık yüzde 60'ı, her iki zaman diliminde de semptomlarda klinik bakımdan anlamlı bir azalma gördüğünü söyledi.

Çalışmanın ortak yazarı Thomas Riis, "Sadece tek bir tedaviden bu kadar güçlü ve ani etkiler beklemiyorduk" dedi.

Dr. Riis, "Ağrı semptomlarındaki iyileşmelerin hızlı başlangıcı ve sürekliliği ilgi çekici. Bu, invazif olmayan tedavilerin mevcut tedavilere dirençli birçok hastaya uygulanması için fırsatlar yaratıyor" dedi.

Araştırmacılar, cihazın belirli beyin devrelerinin aktivitesini doğrudan düzenleyerek çalıştığını söylüyor.

Beyin devrelerini değiştirmek için mevcut yöntemler olsa da bilim insanları bunların ağrı algısında rol oynayan anterior singulat korteks beyin yapısına seçici olarak ulaşamadığını söylüyor.

Mevcut çalışmada bilim insanları, ses dalgalarının kafatasından yansıma şeklini ayarlamak için cihazın ultrason yayıcılarında da değişiklik yaptı.

"Ortalama olarak, aktif stimülasyon, müdahalenin hemen ardından ağrıyı yüzde 60 oranında azalttı" diye yazan bilim insanları, ses dalgalarının iyi tolere edildiğini ve hastalarda herhangi bir yan etki tespit edilmediğini de sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, "Anterior singulat korteksin doğrudan ultrasonik uyarımı, ağrı şiddetinde hızlı, klinik bakımdan anlamlı ve kalıcı iyileşmeler sunuyor" dedi.

Mevcut çalışmanın katılımcı sayısı sınırlı olduğundan, bilim insanları cihazın uzun süreli kullanımda etkinliğini ve güvenliğini belirlemek için geniş çaplı bir deneme yapılması çağrısında bulundu.

Doğrulandıktan sonra, cihazın opioid ilaçlarının veya sistemsel yan etkileri olan ilaçların yazılmasını azaltma çabalarına muhtemelen katkıda bulunabileceğini söylüyorlar.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz