Boris Johnson Zorbalıkla Suçlanıyor!

Eski Başbakan, komiteye saldırmak için 'umutsuz ve utanç verici' çabaların geri tepeceği konusunda uyardı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Boris Johnson ve müttefikleri, Çarşamba günü Partygate'te televizyonda yayınlanan tartışması öncesinde milletvekillerinden oluşan bir soruşturma komitesine "zorbalık yapmaya" ve gözdağı vermeye çalışmakla suçlanıyor .

Kıdemli Muhafazakarlar, Johnson kampını ayrıcalıklar komitesini baltalamaya yönelik "utanç verici" çabaları durdurmaya çağırmak için İşçi Partisi'ne katıldı - "parlamentoya saygısızlık sınırında" olduğu konusunda uyarıda bulundu .

Bay Johnson'ın hukuk ekibi nihayet Pazartesi günü komiteye bir savunma dosyası sundu, ancak onun parlamentoya yalan söylediğine dair iddiaları çürütmesinin redaksiyonlar yapıldıktan sonra Salı gününe kadar yayınlanması beklenmiyor.

Eski Başbakan'ın siyasi geleceği tehlikedeyken, müttefikleri soruşturmaya defalarca sert tepki gösterdiler - bunu bir "McCarthyci cadı avı" olarak nitelendirdiler ve partiler arası komitedeki dört Tory milletvekilini bırakmaları için baskı yaptılar.

The Independent için yazan eski Tory başsavcısı Dominic Grieve , sekiz milletvekilinden oluşan grubun tarafsız davranacağını ve Johnson kampı tarafından "alakasız yaygaradan saptırılmaması gerektiğini" söyledi.

Bay Grieve şunları ekledi: "Dokunduğu her şeyi kirletme konusunda benzersiz bir kapasiteye sahip olması, Johnson'ın kariyerinin temel özelliklerinden biri... Parlamento dışında defalarca yalancı olduğu gösterildi."

Bay Johnson'ın mücadele dosyasında komitenin hem "hukuka aykırı" hem de siyasi olarak önyargılı olduğunu iddia ettiği anlaşılıyor - başkan Harriet Harman'ın eski başbakanın 10 numaradaki partiler hakkında "bilerek yalan söylediğini" öne süren önceki tweet'lerine işaret ederek.

Eski Tory liderinin yakın müttefiki, eski Kuzey İrlanda sekreteri Conor Burns, Pazartesi günü Bayan Harman'ın tarafsızlığını sorgulayarak, konuyla ilgili "önceden belirlenmiş" görüşleri olduğunu öne sürdü.

Lord Cruddas'ın Muhafazakar Demokratik Örgütü'ne (CDO) bağlı bir web sitesi olan Conservative Post'un parti üyelerini komitede yer alan dört Tory milletvekiline e-posta göndermeye ve onları “muz cumhuriyeti” soruşturmasını bırakmaya çağırmasının ardından geldi .

Üst düzey bir Muhafazakar milletvekili, Johnson ve müttefiklerini komiteye "parlamentoya saygısızlık sınırında" "zorbalık yapmaya" çalışmakla suçladı.

Rishi Sunak'ın destekçisi The Independent'a şunları söyledi : "Yasal sürece müdahale etmeye çalışmak - süreci kandırmaya çalışmak - ciddi bir sorundur. Milletvekilleri ve onu cezalandırma havası söz konusu olduğunda geri tepebilir. Bunu bir kanguru mahkemesi gibi göstermeye devam edersen, anlamadığını gösterir."

Bir başka kıdemli Muhafazakar milletvekili, Johnson müttefikleri tarafından uygulanan baskının "tamamen utanç verici" olduğunu söylerken, Tory milletvekili Nigel Mills The Independent'a şunları söyledi : "Bu, çaresizlik kokuyor. Başlama vuruşundan önce hakeme saldırıyorlar.”

Savunma seçme komitesi başkanı Tobias Ellwood, The Independent'a komitenin "gözlerinin kamaşmayacağını veya dikkatinin dağılmayacağını" söyledi ve Bay Johnson ve müttefiklerini uyardı: "Herhangi bir usulsüzlük belirtisi, tüm parlamentoyu kötü bir duruma düşürür."

Sir Keir Starmer, Johnson'ı Partygate skandalıyla ilgili olarak kendisini soruşturan milletvekillerine "gözdağı vermeye" çalışmakla da suçladı.

İşçi Partisi liderinin desteğini alan gölge Commons lideri Thangam Debbonaire, The Independent'a eski başbakanın soruşturmayı "itibarsızlaştırmaya" çalışarak "kamu hayatındaki standartları tamamen küçümsediğini" söyledi.

Liberal Demokratların genel başkan yardımcısı Daisy Cooper, soruşturmayı baltalamak için yapılan hamleleri Donald Trump'a benzetti . "Johnson'ın onun çalışmalarını itibarsızlaştırma girişimleri Trumpçı ve en başta onun hiçbir zaman göreve uygun olmadığının kanıtı."

The Independent, avukatları bazı tanıkların kimliğini korumak için uygun redaksiyonları yapmak üzere belgeyi incelerken, avukatı Lord Pannick KC tarafından uzun bir şekilde sunulan 50'den fazla sayfalık Johnson dosyasının muhtemelen Salı gününe kadar yayınlanacağını öğrendi.

Milletvekilleri paneli sözcüsü şunları söyledi: "Komite bunu mümkün olan en kısa sürede yayınlamayı planlıyor. Materyal komite web sitesinde yayınlanacaktır.”

O zamanki iletişim direktörü Jack Doyle'un, milletvekillerine hiçbir yönergenin veya kuralın çiğnenmediğini söylemeden önce toplantılarda kendisine "alması gereken bir söz" öneren bir mesaj içermesi bekleniyor.

Ancak imtiyazlar komitesi, yakın tarihli, lanetleyici 20 sayfalık ara raporunda, Bay Johnson'ın tüm Kovid kurallarına uyulduğuna dair temel iddiasının özel bir danışmandan geldiği ve "hiçbir rehberlik olmadığına dair genel bir güvence" olmadığı gerçeğini küçümsedi. veya kurallar çiğnendi”.

Tory anketörü Lord Hayward Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Bay Johnson'ı Tory lideri olarak geri getirmeye yönelik herhangi bir girişimin seçmenler tarafından "tam bir şaka" olarak görüleceğini söyledi. Akran, Bay Sunak'ın "diğer şeylerin tüm gürültüsünü" kesebilirse "Muhafazakarları yukarı çekme potansiyeline sahip olduğunu" söyledi.

Parlamentoya yalan söylediği tespit edilirse, milletvekilleri yaptırımı oylamak zorunda kalacak. En az 10 günlük bir askıya alma uygulanırsa, Bay Johnson, seçmenlerinden bir ara seçimi tetikleyebilecek bir geri çağırma dilekçesiyle karşı karşıya kalabilir.

 

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz