Bakan Kurum: 'Türkiye'de 2,5 Milyon İnsan Risk Altında'

Bakan Kurum İstanbul'da risk analizlerinden bahsetti

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

17 Ağustos 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nin 25. yılı sebebiyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, açıklamalar yaparak önemli bilgiler aktardı.

Bakan Kurum İstanbul'da risk analizlerinden bahsederek, "İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki 1,5 milyon ev sağlıksız durumda" dedi. Bakan Kurum ayrıca, "Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.... Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Olası bir İstanbul depreminin tüm ülkeyi etkileyeceğini söyleyen Bakan Kurum, ''Bu gerçekten hareketle şunu üzülerek söylüyorum, olası bir İstanbul depremi sadece şehrimizi değil tüm Marmara'yı hatta ve hatta tüm Türkiye'yi etkileyecektir. Çünkü ülke ekonomimizin gücü büyük oranda İstanbul'umuzda, bu bölgede yani Marmara'dadır'' dedi.

Bakan Kurum İstanbul'u bekleyen tehlikeden söz ederek, ''Bugün, İstanbul'un 39 ilçesinde risk analizlerimizi tamamladık ve gördük ki bu şehirdeki toplam ev sayısının beşte biri, yani yaklaşık 1,5 milyon ev sağlıksız durumda. Olası bir depremde 600 bin konutun ilk dakikalar itibarıyla yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gördük. Yani yaklaşık 2,5 milyon insanımız çok ciddi risk altında yaşıyor. Bu durumun ciddiyetinin sonuna kadar farkındayız ve acil olarak bu binaların dönüştürülmesi gerektiğini biliyoruz'' ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yapılanlardan da bahseden Kurum, ''İstanbul'da tespit ettiğimiz 1,5 milyon riskli binanın bir kısmını dönüştürdük. Eğitim ve sağlık yapıları dahil olmak üzere kamu binalarının depreme dayanıklılığını artırdık. Bu kapsamda 505 bin bağımsız bölümün yıkımını gerçekleştirdik. Ve 2012'den bugüne kadar bakanlık ve özel sektörle birlikte 903 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. Şu anda da 181 bin bağımsız bölümün dönüşüm çalışmalarına devam ediyoruz'' açıklamalarını yaptı.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz