9 Vakıf Üniversitesi Kanuna Aykırı Davranmış!

YÖK, şikayetler üzerine başlatılan incelemenin tamamlandığını belirterek, kanuna aykırılık tespit ettiğini duyurdu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Kanunen vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarına devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarından daha düşük ücret verilmesi yasaklanmasına rağmen öğretim elemanları üniversitelerde kanuna aykırılık olduğunu gündeme getirmeye çalışıyordu. YÖK, şikayetler üzerine başlatılan incelemenin tamamlandığını belirterek, kanuna aykırılık tespit ettiğini duyurdu.

YÖK tarafından 9 vakıf üniversitesi maaş ve işten çıkarmalar ile ilgili olarak incelendiğini ve incelemelerin tamamlandığını duyurdu. YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının ve medyada gündeme gelen konularda incelemelerin başladığı belirtildi. İncelemelerin maaş ödemelerinde eksiklikler ve işten çıkarmalar ile ilgili olarak inceleme başlatıldığı ve bu incelemenin sonucunda bazı vakıf üniversitelerinin kanuna aykırı davrandığının tespit edildiğine dikkat çekildi.

KANUNDA AÇIK BİR DÜZENLEME UYGULANMADI

Vakıf üniversitelerindeki maaş adaletsizliği ve işten çıkartmalar bir süredir gündeme geliyor. YÖK ise gündeme gelen bu durumlara karşı Nisan ayında bir inceleme başlattı. Gerçekleştirilen inceleme ile ilgili geçtiğimiz günlerde de yazılı bir açıklama yayınlandı. YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı tarafından 9 vakıf üniversitesi ile alakalı olarak gerçekleştirilen incelemelerde, “Bazı vakıf üniversitelerinde kanunda açık bir düzenlemesi olmasına karşın görev yapan öğretim elemanlarına ödenen ücretlerde devlet üniversitelerindeki ücret artışının gözetilmediği ya da ücret artışının sözleşme tarihleri bahane edilerek ilgili dönemlerde yapılmadığı anlaşılmıştır” ifadeleri kullanıldı. YÖK yapılan inceleme sonuçlarının ardından 9 vakıf üniversitesi ile ilgili olarak kurumun yetki ve sorumlulukları çerçevesinde gerekli işlemleri yapacağını duyurdu.

YÖK DAHA HIZLI AKSİYON GÖSTERMELİ

Konuyla ilgili olarak gazetemize açıklamada bulunan Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VÜDAM) sürecin yavaş bir şekilde ilerlediğine dikkat çekerken, inceleme yapılan üniversitelerin isimlerinin duyurulması gerektiğini belirterek, “Süreç oldukça yavaş ve şeffaf olmayan bir şekilde ilerliyor. Ne üniversitelerin isimlerine ne de muhtemel yaptırıma dair bilgimiz var. Kanun çok açık ve denetleme-yaptırım mekanizması çok daha hızlı işletilebilecekken bu sürüncemenin bilinçli yapıldığını düşünüyoruz. YÖK’ün daha hızlı aksiyon almasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

TÜM ÜNİVERSİTELERİN DENETLENMESİ GEREKİYOR

Vakıf üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının birçok üniversitede sorunlar ile karşı karşıya olduğunun altını çizen VÜDAM, konunun sadece 9 üniversite ile kalmaması gerektiğine dikkat çekerken, “Sadece bu 9 üniversite üzerinden işleyen bir süreç olmasına rağmen aslında 80e yakın vakıf üniversitesinin yarısından fazlasında kanunun uygulanmadığını biliyoruz. Tüm üniversitelerin denetlenmesi gerekiyor” diye çağrıda bulundu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz