524 Kişiye Mezar Olan I. Dünya Savaşı Gemisi Bulundu!

"Çok iyi durumda"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İskoçya kıyılarında I. Dünya Savaşı'nda içindeki 500'den fazla kişiyle battığı düşünülen bir gemi enkazı bulundu. Son derece iyi durumdaki gemi, denizin dibinde 100 yıldır keşfedilmeyi bekliyordu. 

118 metre uzunluğa ve 18 metre genişliğe sahip HMS Hawke ilk kez 1891'de suya indirilmişti. 

Britanya'nın Kraliyet Donanması'na ait gemi uzun yıllar hizmet vermiş ancak I. Dünya Savaşı'nda Almanya'nın U-bot türü bir denizaltısından fırlatılan torpidoyla ömrünün sonuna gelmişti

BBC'nin aktardığı üzere 15 Ekim 1914'te atılan torpido, geminin alev alıp patlamasına ve 8 dakika içinde sulara gömülmesine neden olmuştu. Patlamadan 70 kişi sağ kurtulmayı başarırken gemideki diğer 524 kişi kurtulamamıştı. 

İskoçya sularındaki gemi enkazlarını arayan kuruluş Lost in Waters Deep, 12 Ağustos'ta yaptığı açıklamada HMS Hawke'u nihayet bulduklarını duyurdu. 

Enkazda geminin adını taşıyan bir çan gibi tanımlayıcı bir bulgu çıkmadı. Ancak bu bölgede kaybolduğu bilinen başka gemi olmadığını ve enkazın HMS Hawke'un içinde yer aldığı Edgar sınıfının özelliklerini taşıdığını söyleyen dalgıçlar, doğru gemiyi bulduklarına neredeyse emin. 

Dalgıç ekibinden Will Schwarz, bunun HMS Hawke dışında bir gemi olmasının "mümkün olmadığını" söylüyor. 

Lost in Waters Deep, enkazı tespit etmek için ilk başta U-bot denizaltının kumandanının günlüğünü inceleyerek torpidonun ne zaman atıldığını anlamaya çalışmış. Ardından geminin nerede battığını saptamak için Kraliyet Donanması kayıtlarına da bakmışlar. 

1980'lerde İskoçyalı balıkçıların bir tıkanıklık olduğunu söylediği bölgeye de dalış gerçekleştirmişler ancak ilk başta bundan bir sonuç alınamamış. 

Sonraki dalışlardaysa bu tıkanıklığın 1 kilometre kadar ilerisinde devasa enkazı keşfetmişler. 

Dalgıçlardan Steve Mortimer, BBC İskoçya'ya yaptığı açıklamada "Araştırma yıllarca sürdü ama sahada geçirdiğimiz süre sadece birkaç saatti" diyor. 

Mortimer yüzeyin 110 metre altında keşfedilen gemi enkazının olağanüstü derecede iyi durumda olduğunu söylüyor. 

Dalgıç "Kıç tarafının arka tarafında kaptanın yürümesi için harika bir yol var. Savaş gemisi olduğu için tabii ki bir sürü silah da var" diyerek ekliyor:

Kraliyet Donanması'na ait epey çanak çömlek var. Büyüleyici bir şey bu. Belli ki tamamen gafil avlanmış çünkü pencerelerin çoğu halen açıktı.

CNN'e konuşan Schwarz da büyük ölçüde yekpare halde kalan gemi hakkında "Silahlar hâlâ aktifmiş gibi görünüyor, o kadar iyi cilalanmışlar ki inanılmaz" ifadelerini kullanıyor:

Daha önce hiç bu kadar iyi durumda silah görmemiştim, kesinlikle çok güzeller. Ancak 524 gencin burada hayatını kaybettiğinin de farkındayız.

Schwarz, sonraki çalışmalarda enkazın HMS Hawke'a ait olduğunu kesin bir şekilde kanıtlayacak unsurlar çıkabileceğini söylüyor. 

BBC'ye göre Kraliyet Donanması'nın gelecek haftalarda enkazı resmen tanımlaması bekleniyor.

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz