Zayıflayan Hafızaya Yapay Zeka Müdahalesi!

"Vücudumuz gibi zihnimizin de tam işlevini sürdürmesi için çalıştırılması gerekmez mi?"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD merkezli teknoloji firması Heyday, insanın internet nedeniyle giderek zayıflayan hafızasını yapay zekayla "entegre etmek" istiyor.

Uzmanlar, internette okunan bilgileri akılda tutmanın çok daha zor olduğunu belirtiyor. Buna göre okuduğumuz her şeyin internette bir tık uzağımızda yeniden erişime açık olması, hafızayı olumsuz etkiliyor.

Dijital yayıncılığın okuma deneyimi gözden geçirmeye dönüştürmesi, ekranda okunan metinleri hatırlamayı kağıt üzerinde okunanlardan daha zor kılıyor.

2021'de kurulan şirketle aynı adı taşıyan yeni yapay zeka aracı, tam da bu sebeple geliştirildi.

Aracı inceleyen teknoloji muhabiri Shubham Agarwal, "Genellikle gün içinde yalnızca birkaç saat önce okuduğum makaleleri bile Google'da aratıyorum çünkü birkaç anahtar kelimeden fazlasını hatırlayamıyorum" diyor.

Heyday, insanların internette tıkladığı bağlantıların kaydını tutmakla kalmıyor, aynı zamanda hangi konuların üzerinde durduğunu, hangi cümleleri ne kadar süreyle okuduğunu takip ediyor.

Bu sayede okuduğu bir bilgiyi anımsamaya çalışan kullanıcı, aracın oluşturduğu listeler ve anahtar kelimeler üzerinden o bilgiye ulaşabiliyor.

Uygulama, kullanıcının okuduğu makalenin anahtar kelimelerini kaydediyor. Daha sonra benzer konudaki makalelerde fareyle üzerine gelinen anahtar kelimelere hatırlatmalar ve bilgiler ekliyor.

Bu haliyle Heyday, kullanıcının kendi okuduklarından oluşan bir arama motoru niteliğinde. 

Heyday CEO'su Samiur Rahman, uygulamanın hatırlamaya daha az, "düşünme, yaratıcılık ve analize" daha çok odaklanmayı sağlayacağını söylüyor.

Öte yandan uygulamanın kendisinin de hafızayı daha da zayıflatma ihtimali var.

ABD'deki Texas Üniversitesi'nden bilgi ve psikoloji profesörü Andrew Dillon "Talep üzerine açabiliyorsanız neden bir şiiri ezberleyesiniz?" diye soruyor.

Cevabı Alexa'dan öğrenebiliyorsanız matematik formüllerini ezberlemenin ne anlamı var? Vücudumuz gibi zihnimizin de tam işlevini sürdürmesi için çalıştırılması gerekmez mi?

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz