Ultra Hızlı Şarj Sorunu Çözüldü!
Stanfordlı bilim insanları, bataryaları ultra hızlı şarj etmenin önündeki engeli kaldırdı.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Stanford Üniversitesi'nden ekip, çözümün elektrikli otomobil endüstrisini dönüştürebileceğini söylüyor
Bilim insanları, ultra hızlı batarya şarjının önündeki büyük bir engeli nasıl aşacaklarını nihayet çözdüklerini belirtiyor.
Yeni nesil lityum metal pillerin gizemli kısa devresi ve arızası, ABD'deki SLAC Ulusal Hızlandırıcı Laboratuvarı ve Stanford Üniversitesi'nden bir ekip tarafından çözüldü. Ekip, bulguların elektrikli otomobil endüstrisinde önemli etkileri olabileceğini söylüyor.
Şarj edilebilir lityum metal piller hafif ve yanıcıdır, çok fazla enerji tutar ve çok hızlı şarj edilebilir ancak şimdiye kadar şarj sırasında yaşanan mekanik stres nedeniyle ticari kullanım için uygun değillerdi.
Stanford Doerr Sürdürülebilirlik Okulu'ndan Doç. Dr. William Chueh, "Pillerde küçük yarıklar olması, pillerin kırılması veya bükülmesi, materyallerdeki nanoskopik çatlakların açılmasına ve lityumun katı elektrolite girmesine neden olarak kısa devreye yol açabilir" diyor.
Üretimde ortaya çıkan toz veya diğer kirlilikler bile arızaya yol açacak kadar stres oluşturabilir.
Bu olgu yıllarca araştırmacıları şaşırttı, bazıları bunun istenmeyen elektron akışından kaynaklandığını varsayarken, diğerleri bunun kimyasal bir sorun olduğunu iddia etti.
Stanford'dan bilim insanları, problemlerin aslında seramik elektrolitlerdeki nanoskopik çatlaklar, oyuklar ve yarıklardan kaynaklandığını kanıtlamak için 60 adet deney gerçekleştirdi.
Önceden Doç. Dr. Cheuh'un laboratuvarında görev alan ancak şimdi sektörde çalışan Geoff McConohy, "Elektrolitin içine girme fırsatı verildiğinde, lityum sonunda katot ve anodu birbirine bağlayarak karmaşık yolunu bulacaktır" diyor.
Bu olduğunda, batarya arızalanır.
Araştırma, pazartesi günü Nature Energy bilimsel dergisinde yayımlanan "Mechanical regulation of lithium intrusion probability in garnet solid electrolytes" (Garnet katı elektrolitlerinde lityum intrüzyon olasılığının mekanik olarak düzenlenmesi) başlıklı çalışmada detaylandırıldı.
YORUMLAR
Yorum Yap