Üç Maddede Dağıstan Saldırısı: Neler Biliniyor?

Soruşturma Komitesi, 5 failin "etkisiz hale getirildiğini" duyururken 15 polis ve 4 sivilin de öldüğünü açıkladı. 

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Rusya'ya bağlı Dağıstan'da dün bir sinagog, iki kilise ve bir polis kontrol noktasına düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı güncellendi. 

Rusya Soruşturma Komitesi'nden yapılan açıklamada, saldırıların terör eylemi olarak değerlendirildiği ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığı ifade edildi.

Soruşturma Komitesi, 5 failin "etkisiz hale getirildiğini" duyururken 15 polis ve 4 sivilin de öldüğünü açıkladı. 

Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, üç günlük ulusal yas ilan edildiğini duyurdu.

Saldırılar

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre otomatik silahlı kişiler, köklü bir Yahudi cemaatinin bulunduğu Derbent kentindeki sinagogla bir Ortodoks kilisesini pazar günü saat 18.00 sularında hedef aldı.

Tarihi yapıları UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak kabul gören Derbent kentindeki sinagoğun yandığı anların görüntüleri Rus medyasında yer aldı. 

Izvestia gazetesi, Ortodoks kilisesinin de iki silahlı kişi tarafından yakılmaya çalıştığını bildirdi. 

Aynı anda Derbent'in 125 kilometre kuzeyindeki Mahaçkale'de trafik kontrol noktasına silahlı saldırı düzenlendi. Kentteki bir katedralde ve sahilde de çatışma yaşandığı aktarıldı. 

Teröre karşı olağanüstü hal ilan edilirken bugünün erken saatlerinde durumun normale döndüğü açıklandı. 

Kurbanlar 

Dağıstan Özerk Cumhuriyeti Başkanı Sergey Melikov, "Benzeri görülmemiş bu terör saldırısında 15'ten fazla polis yaşamını yitirdi. Ölenlerin arasında bir papaz dahil birkaç sivil de bulunuyor" diye konuştu.

Derbent'te ölen Ortodoks papazının adı Nikolai Kotelnikov. Izvestia, 40 yılı aşkın süredir burada görev yapan 66 yaşındaki papazın ailesinin önünde öldürüldüğünü aktardı. 

CNN de hasta papazın boğazının kesildiğini bildirdi. 

Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill'in mesajı, dini radikalleştirmeye çalışanlara karşı direnmek oldu:

Dini yaşamı radikalleştirmeye yönelik tüm girişimleri ve aşırılıkçılıka farklı milletler arasındaki herhangi bir düşmanlığın dışavurumunu engellemek için mümkün olan her şeyin yapılmasının gerekliliğine inanıyorum. Ülkemizin bugünü ve geleceği büyük ölçüde buna bağlı. 

Saldırganlar 

Melikov, "Saldırıları düzenleyen 6 militan etkisiz hale getirildi" dese de sonrasında Soruşturma Komitesi sayıyı 5 olarak güncelledi. 

Rus Telegram kanallarının paylaştığı videolarda, sokakta kanlar içinde yatan genç erkekler saldırgan olarak gösterildi.

Rus devlet medyası, Dağıstan'ın Sergokala bölgesinin yöneticisinin iki oğlu ve bir yeğeninin saldırganlar arasında olduğunu aktardı.

Henüz saldırıyı üstlenen olmadı. Ancak Melikov, "Bunun arkasında kimin olduğunu ve bu saldırıları organize edenlerin neyi hedeflediklerini biliyoruz. Savaş evimize geldi. Dış güçler tarafından hazırlanan tüm oyunların ve terör hücrelerinin tespit edilmesi yönünde gerekli çalışmalar gerçekleştirilecek. Durum, devletin kurumları tarafından kontrol altında bulunuyor" dedi. 

Devlet haber ajansı TASS'a konnuşan bir güvenlik yetkilisi "Mahaçkale ve Derbent'teki saldırıları gerçekleştiren silahlı kişiler, uluslararası bir terör örgütünün destekçileri" derken isim vermedi. 

22 Mart'ta Moskova'daki Crocus City Hall konser salonunda 150'yi aşkın kişinin öldüğü saldırıyı IŞİD'in Horasan kolu üstlenmişti. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) olayla ilgili olarak 4 kişinin Dağıstan'da tutuklandığını nisanda duyurmuştu. 

Dağıstan ve batısındaki Çeçenistan'dan çok sayıda kişinin Suriye iç savaşına katılarak IŞİD saflarında mücadele ettiği biliniyor. 

Kuzey Kafkasya'daki Dağıstan'ın güneyinde Azerbaycan, doğusundaysa Hazar Denizi bulunuyor. 

Rusya'nın en fakir bölgelerinden biri olan Dağıstan'da çoğunluğu Müslümanlar oluşturuyor.

Gazze Savaşı'ndan sonra Yahudilere yönelik tepkinin bölgede arttığı da bildiriliyor. 29 Ekim'de İsrail'den Mahaçkale'ye giden bir yolcu uçağına saldırmak isteyen yüzlerce kişi havalimanını basmış, aralarında polislerin de olduğu 20'yi aşkın kişi yaralanmıştı.

Olayda uçak yolcularından yaralanan olmamış, Dağıstan'daki dini liderler saldırıyı kınamıştı.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz