TikTok, Bağımlılık Yapıyor!

Müzik sektörü TikTok’a giderek daha fazla bağımlı olmaya başlıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Müzik sektörü TikTok’a giderek daha fazla bağımlı olmaya başlıyor. Ne var ki bu bağımlılığın olumsuz bir çok yanı da var.

TikTok tarafından açıklanan rakamlara göre 2021 yılında Avrupa ülkelerindeki gelirleri bir önce yıla göre % 477 oranında bir artış ile 990,46 milyon dolara ulaştı. Şirketin işletme zararı ise yıllık % 37 artışla 895,58 milyon dolar oldu.

TikTok yüksek oranda büyüme sağlarken müzik sektörüne yaptığı ödemeler ise hayli düşük. Youtube 2021 temmuz ayından 2022 temmuz ayına kadar sektöre 6 milyar dolar öderken TikTok’un 2021 ödemelerinin sadece 179 milyon dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

Bu noktada kullanıcı sayılarındaki farklılığı da görmek gerekiyor. Youtube’un aylık aktif kullanıcı sayısı 2,5 milyar seviyesindeyken TikTok 1 milyar aktif kullanıcı ile bunun % 40 oranında. Youtube 28,2 milyar dolar reklam geliri elde ederken TikTok 12 milyar dolar ile yine % 40 düzeyinde. Bu rakamlar esas alınarak TikTok’un Youtube’un yüzde kırkı ödeme yapacağı kabul edilirse, sektöre ödenen  rakamın 179 milyon dolar değil 2,4 milyar dolar olması gerekiyor.

Müzik sektörünün TikTok ile tek problemi düşük ödemeler değil. Son hamleleri bir yapım şirketi özelliği kazanmaya yöneldiğini gösteriyor. MBW haberine göre TikTok ABD’de A&R (artist ve repertuar) yöneticisi arıyor. Bilindiği gibi A&R iş tanımı esas olarak yeni sanatçılar ve besteler bulmayı içeriyor ki bu yapım şirketlerinin en önemli çalışma alanlarından birisi. Kısacası TikTok bir anlamda sektörün mevcut oyuncularına rakip oluyor.

Diğer yandan yapılan bütün araştırmalar müzik tanıtımında TikTok’un çok önemli olduğunu gösteriyor. Ödemelerin düşüklüğüne rağmen sektörün TikTok’un üzerine gitmemesinin en önemli nedeni de bu gibi gözüküyor. Müzik sektörü bu tanıtım gücünden vaz geçemiyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz