TÜİK'ten Enflasyon Açıklaması!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son dönemde kamuoyuna yansıyan enflasyon tartışmalarına ve kurumla ilgili çıkan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), son dönemde kamuoyuna yansıyan enflasyon tartışmalarına ve kurumla ilgili çıkan haberlere ilişkin açıklama yaptı.

Madde fiyatlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının isabetli bir karar olduğu belirtilen açıklamada, "Bilimsel açıdan TÜFE’ye eleştiri getiremeyen ilgili çevrelerin 143 temel başlık içinden cımbız ile seçtikleri birkaç başlığa dair bilinçli veya bilinçsiz biçimde yanıltıcı beyanlarının devam ettiği müşahede edilmektedir. Eksik ve yanıltıcı bilgiler üretilerek madde fiyatı sonuçlarına ulaşılmaya çalışılması neticesinde ortaya çıkan tartışmalar,  seçilmiş homojen maddeler haricinde kalan ürünlerin fiyatlarının yayımlanmaması kararının ne denli isabetli bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur" ifadeleri yer aldı.

BAŞKANIN SÖZLERİ TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTU

Ankara'da basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya'nın "Fiyatlar ne zaman ucuzlayacak?" sorusuna "Yüzde 45 ile yüzde 75 enflasyon arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır" şeklinde yanıtı tartışma konusu olmuştu.

Konuya ilişkin de açıklama yapan TÜİK, "08.07.2024  tarihinde  düzenlenen  basın  toplantısıyla  kamuoyunun  Tüketici  Fiyat  Endeksi  hesaplamaları konusunda bilgilendirilmesi amaçlanmıştır. Ancak, toplantı sırasında sorulan bir soruya  verilen yanıtın bağlamından koparılarak haberlere yansıtıldığı görülmüştür. Toplantıda sorulan “Fiyatlar  ne zaman ucuzlayacak?” sorusuna verilen kapsamlı yanıt içerisinde geçen “%45 ile %75 enflasyon  arasında can yakıcılığı açısından pek bir fark bulunmamaktadır” ifadesi, %45 oranında bir enflasyonun  da halk için oldukça yüksek ve zorlayıcı olduğunu vurgulama amacı taşımaktadır. Bu oranlar arasında  önemli bir fark olduğu muhakkaktır, ancak her iki oran da yaşam maliyeti üzerinde ciddi olumsuz etkiler  yaratmaktadır. Burada anlatılmak istenen “Fiyatların ucuzlaması için enflasyonun negatife dönmesi,  tabii ki bundan önce tek haneli seviyelere düşmesi gerektiğidir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz