TCMB: Gıdada Aylık Enflasyon Zayıfladı!

TCMB’nin yayınladığı raporda, enerji grubunda yıllık enflasyonun önemli ölçüde arttığı vurgulanırken, gıda grubunda aylık enflasyonun ise zayıfladığı belirtildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı mayıs ayı verisinin ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) mayıs ayına ilişkin fiyat gelişmeleri raporu yayınlandı.

TCMB'nin fiyat gelişmelerini değerlendirdiği rapor, tüketici enflasyonundaki artışın nedenlerini detaylı bir şekilde açıklıyor.

TCMB Mayıs ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde, doğalgazda ilk 25 metreküpün bedelsiz olarak kullandırılması uygulamasının sona ermesiyle, enerji grubunda yıllık enflasyonun kayda değer şekilde yükseldiğini belirtti.

"B ve C göstergeleri yıllık değişimleri ılımlı bir seyir izledi"

Yıllık tüketici enflasyonundaki baz etkisi kaynaklı belirgin artışa karşın, bu dönemde çekirdek B ve C göstergelerinin yıllık değişimlerin ılımlı bir seyir izlediği belirtildi.

"Yıllık enflasyon, hizmet ve temel mal gruplarında bir miktar düştü"

Yıllık enflasyon, hizmet ve temel mal gruplarında bir miktar düşerken, enerjide belirgin olmak üzere diğer gruplarda yükseldiği ifade edildi.

Doğalgazda ilk 25 metreküpün bedelsiz uygulaması sona erdi

Bir önceki yılın aynı döneminde doğalgazın ücretsiz kullanılması kaynaklı düşük baza ek olarak, cari ayda meskenlere yönelik doğalgazda ilk 25 metreküpün bedelsiz olarak kullandırılması uygulamasının sona ermesiyle, enerji grubunda yıllık enflasyonun kayda değer şekilde yükseldiği vurgulanarak şu ifadeler kullanıldı:

Bu uygulamanın sona ermesi mayıs ayı manşet enflasyonunu 0,64 puan yukarıya çekmiş, söz konusu etki arındırıldığında aylık tüketici enflasyonu sınırlı bir iyileşme kaydetmiştir.

"Gıda grubunda aylık enflasyon mevsimsel etkilerle zayıfladı"

Merkez Bankası'nın değerlendirmesinde şu ifadelere de yer verildi:

Gıda grubunda aylık enflasyon mevsimsel etkilerle zayıflamış, bu gelişmede sebze kalemi öncülüğünde fiyatları gerileyen işlenmemiş gıda alt grubu belirleyici olmuştur. Diğer taraftan, işlenmiş gıdada aylık enflasyon bir önceki aya kıyasla artmıştır. Hizmet grubunda yüksek aylık fiyat artış eğilimi sürmüş, lokanta-otel, kira ve eğitim öne çıkan kalemler olmaya devam etmiştir. Temel mal grubunda mayıs ayında sezon geçişine bağlı olarak giyim ve ayakkabıda fiyatlar yükselirken, dayanıklı mal alt grubunda fiyat artışı yavaşlamıştır. Yıllık üretici enflasyonu ise düşük bazın da etkisi ile yükselmiştir.

"Türk Lirası'ndaki ılımlı seyri takiben üretici fiyatları aylık artışı önemli ölçüde zayıfladı"

Türk Lirası'ndaki ılımlı seyri takiben üretici fiyatları aylık artışı önemli
ölçüde zayıflamış, yıllık üretici enflasyonu ise düşük bazın da etkisi ile yükselmiştir.

Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle, B ve C göstergelerinin aylık artış oranlarında gözlenmekte olan zayıflama eğilimi mayıs ayında kesintiye uğramıştır.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz