Sürpriz Sonuç: Doğurganlık Kokusu Teorisi Çürüdü!

Kadın doğurganlığına ilişkin kimyasal bilgilerin, vücut kokusunda nasıl ortaya çıkabileceği belirsizliğini koruyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bilim insanları erkeklerin, doğurganlığının zirvesindeki kadınların kokusundan daha çok etkilendiği yönündeki popüler efsaneyi yeni bir çalışmayla çürüttü.

Aralarında 2018 gibi yakın bir tarihte yayımlanan bir araştırmanın da yer aldığı önceki çalışmalarda heteroseksüel erkeklerin, kadınların vücut kokusuna duyduğu ilginin yumurtlama döngüsü boyunca değişebileceğini ve doğurganlık dönemlerinde zirve yapabileceği öne sürülüyordu.

Diğer dişi primatların aksine kadınlar doğurganlık dönemlerini fiziksel olarak dışarı vurmuyor fakat kadınların doğurganlığıyla ilgili kimyasal bilgilerin, vücut kokusunda ortaya çıkıp çıkmayacağı ve nasıl ortaya çıkacağı belirsizliğini koruyor. 

Proceedings of the Royal Society B adlı hakemli dergide yayımlanan yeni çalışma popüler mitin aksine, erkeklerin koku temelinde kadınlara çekilmesi üzerinde adet döngüsünün kayda değer bir etki yaratmadığını gösterdi.

Bulgular erkeklerin, kadınların vücut kokusunda adet döngüsüne bağlı yaşanan değişimleri tespit etme becerisini sorguluyor.

İlk karşılaşmayı simüle eden araştırmada 19 ila 40 yaşındaki 91 heteroseksüel erkek, adet döngülerinin farklı aşamalarındaki, tanımadıkları 29 kadının kokusunu çekicilik, hoşluk ve yoğunluk açısından değerlendirdi. 

Araştırmacılar, çalışmadaki hiçbir erkeğin aynı kadının kokusunu iki kez almamasını sağladı.

Her bir kadının doğurganlık durumu, idrar testlerinin yanı sıra tükürüklerindeki östradiol ve progesteron hormonlarının seviyeleriyle teyit edildi.

Araştırmacılar, erkeklerin doğurgan kadınların kokusunu tercih ettiğine dair herhangi bir kanıt bulamadı.

Ayrıca kadınların kokusunun moleküler bileşimiyle doğurganlık durumları arasında da herhangi bir bağlantı saptayamadılar.

Araştırmacılara göre bulgular, kadın kokusunda doğurganlığa dair kimyasal bir işaretinin varlığına "ikna edici bir destek" sunmuyor.

Bilim insanları şöyle yazıyor: 

Yumurtlama döngüsü boyunca yumurtalık hormonları ve doğurganlıktaki kademeli dalgalanmalarla, kadınların vücut kokusu arasındaki fizyolojik etkileşimi anlamanın kesinlikle henüz başındayız.

Çalışma sonuçları, erkeklerin ilk karşılaşma sırasında kadınlara karşı duyduğu çekimin, doğurganlık durumuna dair bilinçaltındaki algıları tarafından yönlendirilebileceği efsanesine ters düşüyor.

Bilim insanları, "Sonuçlarımız, erkeklerin kadınların vücut kokusuna yönelik çekiminin, kadınların doğurganlığıyla pozitif bir biçimde öngörüldüğüne dair hiçbir kanıt ortaya koymadı" diye yazıyor.

İnsanlarda kadın doğurganlığına yönelik koku ipuçlarının fizyolojik temelinin yanı sıra sosyal işlevinin de daha fazla çözümlenmesini şiddetle teşvik ediyoruz.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz