Rus Ordusu Neden Zorlanıyor?

Rus Ordusu, birkaç haftada ezer geçer deniliyordu, yedi aydır yenemedi...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısı 24 Şubat'ta başladı.

Savaş başlamadan önce genel görüş Rusya'nın kısa sürede askeri hedeflerine ulaşacağı hatta Ukrayna'nın tamamını işgal edeceği yönündeydi.

Bu görüşü dile getirenlerin en büyük dayanağı Rus ordusunun, ABD ordusunun ardından dünyanın en büyük ikinci askeri gücü olarak bilinmesine karşın Ukrayna ordusunun en güçlü ordular sıralamasında ilk 10'da bile kabul edilmemesiydi.

Ancak beklenen olmadı. Ukrayna ciddi direniş gösterdi. Rus ordusu ciddi kayıplar verdiği gibi Rusya'nın stratejisinin hatalı olduğu iddia edilmeye başlandı.

Yine yapılan kimi yorumlarda Rusya'nın Ukrayna'ya yeterli asker sevk edemediği ya da silah sistemlerinin batı ülkeleri tarafından Ukrayna'ya gönderilen silahlar kadar modern ve etkili olmadığı iddia edildi.

Sonuç olarak Rusya, Kiev civarındaki kuşatmasını kaldırarak güçlerini Donbass bölgesine kaydırdı.

Tahminler tutmadı

Bu sefer de genel görüş Rusya'nın Donbass'ın tamamının ve Odessa'nın denetimini kısa sürede sağlayacağı yönündeydi.

Ama bu tahmin de tutmadı. Üstüne üstlük Ukrayna ordusu geçen günlerde Herson ve Harkov bölgesinde iki ayrı saldırıya geçti.

Herson'daki saldırıda beklenen amaca ulaşılamasa bile Harkov'da Ukrayna ordusunun ciddi bir başarı sağladığı görülüyor.

Rus ordusu, bu bölgedeki kimi yerleşim birimlerinden geri çekildi. Yapılan yorumların kimisinde Rus ordusunun aylarca uğraşarak zorlukla ele geçirdiği yerleri dört günde terk etmek zorunda kaldığı söylenirken, bazıları bunun bir taktik geri çekilme olduğunu öne sürüyor.

Sonuç olarak şu kesin ki Rus ordusu neredeyse 7'nci ayına girmekte olan savaşta şu ana kadar kendisinden beklenilen performansı gösteremedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz