ÖZEL: Süresiz Nafaka Nedir, Nasıl Alınır?

Av.Arb.Talat Niyazi Arman açıkladı...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Süresiz nafaka, Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 175. maddesinde düzenlenen ve yoksulluk nafakası olarak da bilinen bir nafaka türüdür. Bu nafaka türünde, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Peki Süresiz nafaka nasıl alınır, şartlar neler?

Av.Arb.Talat Niyazi Arman açıkladı...

Arman, "Aile hukukundan doğan nafaka borcu, kişisel bir borçtur , taraflar arasında sözleşme ile miktarı belirlenebileceği gibi hakim tarafından da takdir edilebilir. Hukukumuzda 4 çeşit nafaka bulunmaktadır. Bunlar tedbir nafakası, yoksulluk nafakası,iştirak nafakası olup bunlar boşanma ve evlilik ile ilgili olup, yardım nafakası ise taraf altsoy – üstsoy veya kardeşler ile ilgili nafakadır.Son yıllarda sıkça haberlerini duyduğumuz ve hatta çeşitli sosyal medya mecralarında platformları dahi bulunan ciddi bir kitle tarafından da desteklenmektedir. Peki kısaca süresiz nafaka olarak adlandırılan bu nafakanın ne olduğuna bakmak gerekir ise; hukukumuzda nafaka yukarıda belirttiğimiz gibi 4 şekilde Medeni Kanunda düzenlenmiştir. Süresiz nafaka, Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde düzenlenen ve yoksulluk nafakası olarak da bilinen bir nafaka türüdür. Boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek olan taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Türk Medeni Kanunu 175 md. göre yoksulluk nafakası süresizdir. Yani mahkeme kararıyla nafakanın kaldırılması kararı verilmedikçe, ya da nafaka lehtarının evlenmesi veya ölümü gibi nafakayı kendiliğinden sona erdiren bir durumun oluşmadıkça, nafaka yükümlülüğü devam edecektir. Kişinin süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da varsa süresiz nafaka talep edebilecektir. 

Süresiz Nafaka Mağduriyet Yaratıyor

Anayasa Mahkemesi 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Medeni Kanunu'nun 187. Maddesi’ni iptali ve bu şekilde kadın ile erkek eşitliğine uygun bir düzenleme yapılması gerekmektedir. Bu iptal üzerine eşitliğin sağlanması için süresiz nafaka konusunda yeni bir düzenleme yapılacağına dair bir beklenti oluşmuştur. Yine bu konu ile ilgili olarak meclise bazı partiler kanun teklifinde bulunarak yoksulluk nafakasının 5 yıl süre ile sınırlandırılmasını içeren kanun tekliflerinde bulunmuşlardır. Yine Adalet Bakanlığı'nın taslak çalışmalarında birkaç formül üzerinde durulduğu da bilinmektedir.Bunlar beş yıldan kısa evliliklerde evli kalınan süre kadar ve 5 yıldan uzun evliliklerde ise evlilik süresinin yarısı kadar bir süre şeklinde formüller üzerinde çalışıldığı da bilinmektedir. Kanun maddesinde geçen ‘süresiz’ ibaresinin toplumda bir taraf için mağduriyet yarattığı nafaka yükümlüsü için bitmeyen bir borç anlamına geldiğide başlıca serzeniş konusudur. Sonuç olarak yeni yapılacak nafaka düzenlemesi ile hem nafaka borçlusunu hemde nafaka alacaklısını eşit şekilde koruyacak bir düzenleme yapılması zorunlu ve gereklidir" açıklamasını yaptı...

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz