ÖZEL: Çalışma Hayatının Dengeleri Değişiyor!

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı M. Mert Nayır değerlendirdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı M. Mert Nayır, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında asgari ücret, emekli maaş zamları, EYT ve aktüerya dengesi gelecek dönemde nasıl şekilleneceğini değerlendirdi.

ASGARİ ÜCRET 10 BİN 750 TL'Yİ AŞACAK

Asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Yüz binlerce asgari ücretli çalışan gözünü yapılacak olan ara zamma çevirdi. Ocak ayında 8 bin 506 liraya yükselen asgari ücretin, yapılacak olan yeni zam oranı sonrasında ne kadar olacağı merak ediliyor. SGK uzmanı Nayır, asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Asgari ücret için uygulamamız gereken parametreler daha önce yapılan açıklamalardan yola çıkarak sabitleşti diyebiliriz. Enflasyon oranı, refah payı şimdilik net bir şekilde değerlendireceğimiz kriterlerimiz olacak. Dolar kurunun 7 Haziran 2023 itibariyle 21.50 seviyelerini görmesiyle ve burada sabit kaldığını düşünecek olursak yeni ücretimiz eski Çalışma Bakanımızın yapmış olduğu açıklama doğrultusunda 10 bin 750 TL’yi aşacaktır. Rakamsal verilerde önemli bir değişiklik olmadığı sürece Temmuz dönemine ait asgari ücretin 10 bin 500 – 11 bin 250 TL aralığında olması bekleniyor."  

Emekli Maaş Zamları Nasıl Olacak?

Ocak'ta memur ve emekli maaşlarına yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da 14.6 puan ilave zam yapılmış, son olarak en düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL'den 7 bin 500'ye yükseltilmişti. Nayır, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "TÜİK Enflasyon verilerine göre ilk 5 aylık oran 15,26 olarak açıklandı. Haziran ayının enflasyon oranıyla bu rakam 18’e kadar çıkabilir. Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 5 aylık rakamlara bakılınca memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7,13'lük enflasyon farkı imkânı doğdu. SSK ve Bağkur emeklilerine ise doğrudan enflasyon oranında zam yapılmasının yanında refah payı da verilmesi gündemde. Ayrıca emeklilerin maaş zamlarıyla ilgili kademeli artış uygulanması da planlar arasında yer alıyor."

EYT’de Maaş Bilmecesi

3 Mart itibariyle bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre 2 milyon 250 bin kişi emekliliği hak etmişti. Müracaatlar bu tarih itibariyle açılmış olsa da hala aylık bağlanmasını bekleyen kişi sayısı yarıdan fazla. Sosyal Güvenlik Kurumunun aylık bağlama servisleri tam kapasiteyle hizmet veriyor olsa da biriken taleplerin sonuca ulaşmasının Eylül ayını bulabileceğini belirten Mert Nayır, "Sürdürülebilir Sosyal Güvenlik altyapısı için en az 1 çalışana 3 emekli düşmesi gerekmektedir. EYT öncesi 1 çalışana 2 emekli düşerken, EYT sonrası 1 çalışana 1,3 emekli düştüğü açıklandı. Tabi bu da aktüerya dengelerini karıştırmış oldu. Rakamsal veriler ilerleyen dönemlerde reformlar yapılmadığı sürece gelirlerin giderleri karşılayamayacağı anlamına geliyor. EYT tüm kesimlerde sevinçle karşılanmış olsa da yakın gelecekte ilaç, muayene, tedavi ve diğer SGK kalemlerinde artışların yaşanacağını söylemek mümkün olacaktır" açıklamasını yaptı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz