En Zenginlerin Servetleri Geçen Yıl Geriledi!
Dünyadaki varlıklı kişilerin sayısı 2022 yılında yüzde 3,3 azalarak 21,7 milyon kişiye düştü.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Fransız Danışmanlık firması Capgemini tarafından yapılan uluslararası bir araştırma, yüksek servete sahip bireylerin sayısının ve servetlerinin değerinin, geçen yıl, borsa endekslerindeki düşüşün etkisiyle son on yılın en büyük düşüşüne tanık olduğunu gösteriyor.
Capgemini tarafından ana ikametgâhları hariç harcanabilir gelirleri bir milyon doları aşan kişiler olarak kabul edilen dünyadaki varlıklı kişilerin sayısı 2022 yılında yüzde 3,3 azalarak 21,7 milyon kişiye düştü.
Mantıksal olarak, bu kişilerin servetlerinin değeri de düştü. Bu kişilerin toplam varlıklarının bir önceki yıla göre yüzde 3,6 azalarak 83 trilyon dolara indiği tahmin ediliyor.
“Son 10 yılın en büyük düşüşü
Capgemini, istatistiksel bir sayım sistemi ve Lorenz eğrisi olarak bilinen grafiksel bir gösterim kullanarak, 71 ülkeyi değerlendirdiği raporunda "Bu, makroekonomik ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle son on yıldaki en büyük düşüşü temsil ediyor" diyor.
Ukrayna'da patlak veren savaş ve bunun dünya çapındaki sonuçları ile yükselen enflasyon ve Merkez Bankaları faiz oranları, 2022'yi ekonomik açıdan özellikle zor bir yıl haline getirdi.
Borsa endeksleri geçen yıl keskin bir düşüşe sahne oldu. CAC 40 endeksi yüzde 9,5, ABD Nasdaq yüzde 33 ve ABD'nin en büyük 500 şirketini içeren S&P 500 endeksi yüzde 20 değer kaybetti.
Capgemini grubunun finansal araştırma direktörü Elias Ghanem, servetlerin gittikçe daha fazla finansal varlıklardan oluşması nedeniyle borsa endekslerindeki değişimler ile servetteki değişimler arasında "kaçınılmaz olarak bir korelasyon olduğunu" söyledi.
Forbes dergisinin gerçek zamanlı servet endeksine göre, dünyanın en büyük servet sahibi ve Fransız LVMH'nin patronu Bernard Arnault'dan Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg ve L'Oréal'in varisi Françoise Bettencourt Meyers'e kadar dünyanın en zengin bireylerinden bazıları geçen yıl servetlerinin büyümesinde belirgin bir yavaşlamaya tanık oldu.
Afrika'da yükselen servetler
Araştırmaya göre, Kuzey Amerika'daki şirketler değer temelinde yüzde 7,4 ile en fazla düşüş gösteren şirketler olurken, bunu Avrupa (yüzde 3,2) ve Asya-Pasifik’teki (yüzde 2,7) düşüşler takip etti.
Capgemini firması, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu'daki zenginlerin servetlerinin, Ukrayna'da savaşın patlak vermesi ve Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımlarla fiyatları yükselen petrol ve gaz sektörlerindeki sağlam performanslar sayesinde ilerleme kaydettiğini belirtiyor.
Uluslararası bir konfederasyon olan Oxfam, ocak ayında Davos Forumunun açılışında yayınladığı bir raporda, "ekonomik eşitsizliğin aşırı ve tehlikeli boyutlara ulaştığı" tahmininde bulunmuş ve STK, milyarderlerin uzun vadede "ortadan kaldırılması" çağrısında bulunmuştu.
YORUMLAR
Yorum Yap