Nijerya'da 'Mucize' Hamilelik Dolandırıcılığı!
"Bebeği 15 ay boyunca karnımda taşıdım"
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Bebeğin rahim dışında büyüdüğü iddia ediliyor
Nijerya'da kadınları hamile bıraktığını iddia ettiği bir "tedavi" uygulayan ve kaçırdığı bebekleri onlara verdiği öne sürülen yasadışı klinikler ortaya çıkarıldı. Kadınlardan biri bebeği 15 ay boyunca karnında taşıdığını söylüyor.
Dünyadaki en yüksek doğum oranlarına sahip ülkelerden biri olan Nijerya'da çocuk sahibi olmak istemeyen veya olamayan kadınlar büyük toplumsal baskıyla karşılaşıyor.
Bu nedenle kadınlar alışılmadık yöntemlere başvurabilirken, BBC Africa Eye durumdan istifade eden dolandırıcı bir tesisi su yüzüne çıkardı.
Afrika ülkesinin Anambra eyaletindeki klinikler, müşterilerine pahalı "ilaçlar" vererek hamile kalacaklarını söylüyor.
BBC'nin aktardığı üzere 350 bin naira (yaklaşık 7 bin 200 TL) değerindeki ilacı kullanan bazı kadınlar karnının şiştiğini ifade ediyor.
Ancak herhangi bir test veya tarama hamileliği doğrulamıyor ve klinikler, bebeğin rahim dışında büyüdüğünü öne sürüyor.
Doğum vakti geldiğindeyse kadınlara "nadir ve pahalı" bir ilaç veriliyor. Bazıları uyandığında karnında ameliyat izi gibi görünen bir iz bulduğunu söylerken, bazıları da doğum yaptıklarını düşündükleri, halüsinasyon benzeri bir sahneyi anımsıyor.
BBC'nin güvenlik gerekçesiyle gerçek ismini vermediği Chioma, çocuğunu kucağına nasıl aldığını hatırlamıyor ancak "sancılı" bir doğum geçirdiğini öne sürüyor.
Chioma ayrıca bebeği 15 ay boyunca karnında taşıdığını iddia ediyor.
BBC Africa Eye ekibinden iki kişi, süreci yakından takip etmek için çocuk sahibi olamadıklarını söyleyerek kliniğe başvurmuş.
Dr. Ruth ismini kullanan bir kişi, ilk etaptaki ilaçları vererek ikiliye ne zaman cinsel ilişkiye gireceklerini de söylemiş. Ayrıca bebeğin cinsiyetini belirlediğini iddia ettiği başka bir maliyetli ilaç da önermiş.
Teklifi geri çeviren gazeteciler, kendilerine söylenenleri yapmayarak bir süre sonra tesise geri dönmüş. Ultrason benzeri bir cihazı muhabirin karnında gezdirdikten sonra kalp atışına benzer bir ses duyulmuş ve Dr. Ruth kendisini tebrik etmiş.
BBC'nin aktardığı üzere doğum için istenen para, 1,5-2 milyon naira (yaklaşık 30-40 bin TL) civarında.
Kriptik gebelik dolandırıcılığı, yanlış bilgi yayarak müşterileri çekiyor
Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısının soruşturmasına göre, "kriptik gebelik dolandırıcılığı" denen bu tuzağa daha fazla kişi çekmek için nadir görülen bu tıbbi durumu kullanılıyor.
Kriptik gebelik, hamileliğin son aşamasına kadar kişinin gebe olduğunu fark etmemesini ifade eden gerçek bir rahatsızlık.
Ancak Facebook gruplarında kriptik gebelikle ilgili dezenformasyon yayılarak kadınların bu "mucizevi" gebelik sağlayan tedavilere inanması amaçlanıyor.
Kürtaj yaptıramayan kadınların bebeği satın alınıyor
Peki müşterilere verilen bebek nereden geliyor?
Annenin hayati tehlikesi olduğu durumlar dışında kürtajın yasak olduğu Nijerya'da, dolandırıcılar umutsuz durumdaki kadınlara ulaşıyor.
Anambra eyaleti sağlık yetkililerinin şubatta bu tesislerden birine düzenlediği baskında, hamile kadınların tutulduğu bir bölüm ortaya çıktı.
Çoğu genç olan kişilerin bazılarının yaşı 17'ydi. BBC, bazılarının bebeklerini satacaklarını bilmeden oraya getirildiğini söylediğini aktarıyor.
Diğerleriyse başka seçenekleri olmadığını düşündükleri için bebeği satmayı kabul etmiş. Kadınlardan biri kendisine 800 bin naira (yaklaşık 16 bin TL) teklif edildiğini söylüyor.
Anambra Kadın ve Sosyal Refah Komiseri Ify Obinabo'nun liderlik ettiği operasyonla klinikler kapatılmaya çalışılıyor. Ancak Obinabo, kısırlık ve evlat edinmeye yönelik toplumsal tutumlar değişmediği sürece bu tür dolandırıcılıkların devam edeceğini söylüyor.
YORUMLAR
Yorum Yap