Hamilelik Sırasında Grip Olmak Otizme Yol Açar mı?
İşte uzmanların annenin geçirdiği enfeksiyonlar ile çocuklarda otizm olasılığının artması arasındaki ilişki hakkında söyledikleri.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
İşte uzmanların annenin geçirdiği enfeksiyonlar ile çocuklarda otizm olasılığının artması arasındaki ilişki hakkında söyledikleri.
Otizm anlayışımız, terimin ilk kez 1911 yılında ortaya atılmasından bu yana önemli ölçüde değişti. İngiltere'nin Ulusal Sağlık Hizmeti NHS'ye göre otizm spektrum bozukluğu (OSB) günümüzde tipik olarak bir "hastalık" veya "rahatsızlık" olarak görülmemekte, daha ziyade tip ve şiddet açısından büyük farklılıklar gösteren bir dizi özellik olarak değerlendirilmektedir.
Ancak bu ilerlemeye rağmen, bilim insanları hala durumun birçok yönünü anlamaya çalışıyor.
Bu, otizme katkıda bulunan veya ortaya çıkma olasılığını artıran altta yatan nedenleri içeriyor, ancak mevcut araştırmalar öncelikle genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonuna işaret etmekte.
Bu faktörlerden biri, hem hayvan modellerinde hem de insanlarda kapsamlı çalışmaların odak noktası olan grip gibi hamilelik sırasında geçirilen enfeksiyonlardır.
Bu bağlantı mutlaka nedensel olmayabilir, yani hamilelik sırasında gribe yakalanmak bir çocuğun otizm geliştireceğini garanti etmez, ancak araştırmalar bu tür enfeksiyonların katkıda bulunan bir faktör olabileceğini gösteriyor.
Hamilelik sırasında grip olmak otizme yol açar mı?
Columbia Üniversitesi Enfeksiyon ve Bağışıklık Merkezi Direktörü Dr. Ian Lipkin Euronews Health'e yaptığı açıklamada, "Çalışmalarımız, ateşli ataklar geçiren, herpes simpleks tip 2'ye karşı yüksek antikor titrelerine sahip olan, influenza geçirdiğini bildiren ve influenza geçirdiğini belgeleyen kadınların, daha sonra OSB tanısı alacak çocuklara sahip olma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor," dedi.
Lipkin, hamilelik sırasında grip olmak ile çocuklarda otizm riski arasındaki potansiyel bağlantıyı araştıran bir çalışmanın kıdemli yazarı.
Çalışma, yalnızca anket yanıtlarına veya tıbbi kayıtlara dayanmak yerine laboratuvar tarafından doğrulanmış grip vakalarına odaklanmış ve laboratuvar tarafından teşhis edilen gribe kendi kendine bildirilen şiddetli semptomlar eşlik ettiğinde OSB riskinin arttığına dair bazı kanıtlar bulmuştur.
Lipkin, "Bunların hiçbiri çok şaşırtıcı değil" dedi. "Yani, kadınlara hamilelik sırasında içki içmemelerini, hamilelik sırasında bazı ilaçları almamalarını, hamilelik sırasında sigara içmemelerini söylüyoruz. Öyleyse başka bir çevresel faktörün de normal fetal gelişimi zorlaştırmada önemli olmayabileceğine neden şaşıralım?"
Yazarlar, eğer enfeksiyonlar otizm riskinin artmasına katkıda bulunuyorsa, bunun virüsün kendisinden değil, annenin bağışıklık sisteminin tepkisinden ve tetiklediği iltihaptan kaynaklanabileceğini söyledi.
Hamilelikte virüs enfeksiyonları neden otizme yol açabilir?
Araştırmacılar, anne otizme yol açan bir enfeksiyona yakalandığında fetüse ne olduğunu daha iyi anlamak için hayvan modelleri üzerinde çalıştılar.
ABD'deki Cold Spring Harbor Laboratuvarı'nda doktora sonrası araştırmacı olarak görev yapan Dr. Irene Sanchez Martin, kısa bir süre önce, hamilelik sırasında iltihaplanmanın çocuklarda nörogelişimsel bozukluklara nasıl katkıda bulunabileceğini inceleyen hayvan temelli çalışmasının bulgularını sundu.
Euronews Health'e verdiği demeçte, araştırmasının fare modelleri üzerinde yapıldığını ve hamilelik sırasında maternal immün aktivasyonun (MIA) insanlarda otizm olarak tercüme edilebilecek davranışsal sonuçlarla bağlantılı olduğunu bulduğunu söyledi.
"Bir farenin otizmli olduğunu söyleyemeyiz çünkü bu farklı bir sendromdur, ancak nörogelişimsel bozukluklarla ilişkilendirilebilecek bazı davranışları, anormallikleri değiştirebilirler. Bunlar genellikle otizm ve şizofrenidir," diye açıkladı.
Araştırma ayrıca, Sanchez Martin'in insanlarda yaklaşık ilk üç aylık döneme eş değer olabileceğini söylediği, hamile fareleri virüslere maruz bırakmanın ani etkilerini incelemeye odaklandı.
Enfeksiyon simülasyonu sonrasında annenin bağışıklık sistemi aktive olduğunda, maruziyetten sonraki 24 saat içinde bile embriyolarda gelişimsel eksikliklerin erken belirtileri olduğunu gösterdi.
İlginç bir şekilde, gelişimsel eksikliklerin dişilerden ziyade erkek embriyolarda mevcut olduğunu söyledi.
'Spesifik bulaşıcı ajan değil, enflamasyon'
Sanchez Martin, fare modellerinin kullanılması nedeniyle bu sonuçların insanlara tam olarak aktarılamayabileceğini vurgularken, fare çalışmalarının aynı anneden gelen embriyolar arasında karşılaştırma yapılmasına olanak tanıdığı göz önüne alındığında, otizme yol açan faktörleri açıklamaya yardımcı olan bileşenleri ortaya çıkarabileceklerini de sözlerine ekledi.
Bulgular, amniyotik sıvı veya plasenta gibi fetüsün çevresindeki bozulmaların, bazılarının gelişimde neden daha yüksek anormallik riski altında olduğunu açıklayabileceği yönündeydi.
Sanchez Martin, "Temel olarak bu, bu sorunlarla ilişkili olan faktörün iltihap olduğunu anlamamızı sağlıyor," dedi.
Lipkin ayrıca, daha sonra otizm teşhisi konulan çocuklara sahip kadınlarda "iltihapla ilişkili yüksek sitokin seviyelerinin" yaygın olduğunu da sözlerine ekledi.
"Dolayısıyla, spesifik bulaşıcı ajanın değil iltihaplanmanın söz konusu olduğunu düşünüyoruz ve bunların tetiklenebileceği pek çok yol var," dedi.
YORUMLAR
Yorum Yap