Musk, Yeni Yapay Zeka Şirketi xAI'yı Duyurdu!

Musk'ın kendi yapay zeka firmasını hayata geçirmesi hem eleştiri hem de büyük merakla karşılandı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Elon Musk yeni yapay zeka şirketi xAI'yı hayata geçirdi. Şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada xAI'nın amacının "evrenin gerçek doğasını anlamak" olduğu kaydedildi.

Tesla ve SpaceX CEO'su, daha önce de bir yapay zeka şirketi kurma hazırlığında olduğunu söylemişti.

Kurucuları arasında yer aldığı yapay zeka firması OpenAI'dan daha sonra ayrılan ve uzun süredir bu teknolojinin riskleriyle ilgili konuşan Musk'ın kendi projesinin ayrıntıları merak ediliyordu.

Milyarder mart ayında, yapay zeka robot tasarımları için ortak güvenlik protokolleri geliştirilene ve bağımsız uzmanlarca uygulanıp denetimi yapılana kadar ileri yapay zeka robotlarının geliştirilmesine ara verilmesini talep eden açık mektubu imzalayan binden fazla kişi arasında da yer almıştı.

Bu yüzden Musk'ın kendi yapay zeka firmasını hayata geçirmesi hem eleştiri hem de büyük merakla karşılandı.

Arkasında nasıl bir ekip var?

xAI ekibinin Musk tarafından yönetildiği kaydedildi. Şirketin açıklamasında, ekip üyelerinin daha önce DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Tesla ve Toronto Üniversitesi'nde çalıştığı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, ekibin yapay zeka alanında en yaygın kullanılan yöntemlerden bazılarına katkıda bulunduğu, yenilikçi tekniklerle analizleri kullanıma sunduğu ve alandaki en büyük buluşlardan bazılarının geliştirilmesine öncülük ettiği belirtildi.

xAI'nın Musk'ın şirketlerini bir araya toplayan çatı firma X Corp'tan ayrı bir şirket olarak kurgulanması da dikkat çekti.

Öte yandan şirketin Twitter, Tesla ve Musk'ın diğer firmalarıyla yakın çalışacağı belirtiliyor.

Görüntülenen tweetlere bu yüzden mi sınırlama getirdi?

Musk bir süredir yapay zeka şirketlerini ChatGPT, Microsoft Bing ve Google Bard'ın ardındaki gibi büyük dil modellerinin eğitimi için Twitter'dan yasadışı biçimde veri toplamakla suçluyor.

ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın yanı sıra Microsoft ve Google'ın da sohbet botlarını eğitebilmesi için devasa bir veriye ihtiyacı var. Bu veri çoğunlukla internetteki yazılı materyalden sağlanıyor.

Bu da dolayısıyla telif tartışmalarına yol açıyor. Örneğin aralarında News Corp, Axel Springer, New York Times ve Guardian gibi ünlü gazetelerin de yer aldığı medya kurumları, sohbet botlarını geliştiren şirketlerden telif almak ve özel bir ücret belirlemek için geçen hafta bir toplantı düzenlemişti.

Musk da nisan ayında bu sebeple Microsoft'a dava açağını yazmıştı. O zamandan beri Microsoft'la çekişmesi sürüyor.

Milyarder kısa süre önce Twitter kullanıcılarının gün içinde görüntüleyebileceği tweet sayısına kısıtlama getirmişti. Mavi tikli Blue abonelerinin günde 10 bin, abone olmayan hesapların bin, platforma yeni kaydolmuş ve doğrulanmamış hesaplarınsa 500 paylaşımı görebilmesine karar verdi.

Musk'ın bu hamlesi çok tartışılsa da birçok yorumcu bunu Microsoft gibi rakip şirketlerin Twitter'dan ücretsiz eğitim verisi toplamasının önüne geçmek için bu kararı aldığını düşünüyor.

Kararın hemen ardından kendi yapay zeka girişimini duyurması ve Twitter'la yakın temas halinde işleyeceğini söylemesi de bu yorumu güçlendiriyor. 

SpaceX ve Tesla'dan fon mu gelecek?

Musk'ın yapay zeka şirketi kuracağı söylentisi mart ayında milyarderin 10 bin grafik işlemci birimi satın almasıyla başlamıştı.

Şirketin tam olarak nasıl finanse edildiği halen açıklanmadı ama Financial Times'a göre Musk, SpaceX ve Tesla yatırımcılarından fon almayı değerlendiriyor.

Şirket ekibi 14 Temmuz'da Twitter'daki bir Space etkinliğinde sosyal medya kullanıcılarının sorularını yanıtlayacak. Şirketle ilgili ayrıntıların söz konusu etkinlikte belirginleşeceği düşünülüyor.

Yapay zeka güvenliği ön planda mı tutuluyor?

Yapay Zeka Güvenliği Merkezi direktörü Dan Hendrycks, şirketin danışmanları arasında yer alıyor.

Yeni yapay zeka sistemlerinin yaratabileceği güvenlik endişelerine karşı kampanyalar düzenleyen bu merkez, mayıs ayında bir açık mektup yayımlayarak, "yapay zekanın insanlığı yok etme riskinin pandemiler ve nükleer savaş gibi diğer felaket senaryolarıyla aynı önemde görülmesini" talep etmişti.

Bu mektuba aralarında ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'ın da yer aldığı birçok ünlü araştırmacı imza atmıştı. Öte yandan bu mektupta Musk'ın imzası yoktu.

Musk, Altman'la birlikte OpenAI'ın kurucu başkanlarından biriydi. Milyarder, 2015'te şirkete 100 milyon dolar katkıda bulunmuştu. Daha sonra 2018'de şirketin rotasından saptığı iddiasıyla ekipten ayrılmıştı. Ancak tam ayrılık sebebi halen bilinmiyor.

Semafor'un mart tarihli bir haberinde Musk'ın OpenAI'ın lideri olmayı teklif ettiğini ve diğer yatırımcıların bunu reddetmesi üzerine firmadan ayrıldığı öne sürülmüştü.

Financial Times ise Musk'ın yapay zeka güvenliğine yaklaşımının diğer yönetim kurulu üyelerinin fikirleriyle ters düştüğünü ve milyarderin bu nedenle ayrıldığını iddia etmişti.

Nisan ayında Fox News'te Tucker Carlson'a verdiği bir röportajda Musk, OpenAI için "artık kapalı kaynak çalışıyorlar ve açıkça kâr amacı güdüyorlar. Microsoft'la yakın ittifak halindeler" demişti.

Musk, röportajda ayrıca, "yapay zeka distopyasını" önlemek için yeni bir organizasyon kurduğunu da açıklamıştı.

Tüm bunlar Musk'ın yeni şirketinin güvenliğe daha çok önem verebileceği ve kâr amacı gütmeyebileceği düşüncesini akla getirse de Twitter'ı yönettiği birkaç ay boyunca attığı adımlar insanlarda güvensizlik yaratmış durumda.

Zira xAI danışmanı Hendrycks de dahil olmak üzere birçok uzman, halihazırda kızışan yapay zeka yarışına kaynaklar açısından zengin bir şirketin daha eklenmesinin rekabeti artıracağını dile getirmişti. Buna göre artan rekabet, şirketlerin güvenliği değil, sistemlerin gücünü öncelemesine neden olabilir.

Şirketin hedefi ne?

Şirketin şu aşamada tam olarak ne yapmak istediği, yapay zekanın hangi alanına odaklanacağı gibi ayrıntılar belirsizliğini koruyor.

Yakın tarihli bir Twitter Spaces etkinliğinde Musk, daha güvenli bir yapay zeka geliştirme stratejisi oluşturmak istediğini söylemişti.

Halihazırda ChatGPT gibi sohbet botlarının "politik doğrucu" bir yöntemle eğitildiğini ve belirli kesimlerin görüşlerini yansıtan cevaplar verdiğini savunan milyarder, kendisinin "maksimum derecede meraklı bir yapay zeka" yaratmayı hedeflediğini dile getirmişti.

Teknoloji CEO'su, kendi şirketinin geliştireceği sistemlerin evrenin doğasını anlamaya çalışacağını ve insanlığa fayda sağlayan eylemlere öncelik vereceğini vurgulamıştı:

Evrenin gerçek doğasını anlamaya çalışmak. Yapay zeka güvenliği açısından bulabildiğim en iyi şey bu. Daha insanlık yanlısı olacağını düşünüyorum.

xAI ismi ne çağrıştırıyor?

xAI aslında Musk'ın şirketinden önce de sektörde sık kullanılan bir terimdi. Açıklanabilir Yapay Zeka anlamına gelen bu kısaltma, insanların yapay zeka tarafından verilen kararların veya tahminlerin arkasındaki mantığı anlayabildiği yapay zeka sistemlerini nitelemek için kullanılıyor.

Bu konsept, tasarımcılarının bile yapay zekanın verdiği bazı kararların nedenini anlayamadığı "kara kutu" sistem anlayışıyla çelişiyor.

Musk'ın güvenlik ve insanlığa fayda gibi olguları vurgulaması bu ismi özellikle mi seçtiği sorusunu akla getiriyor.

Şimdilik buna dair bir açıklama gelmedi. Ayrıca şirketin adını milyarderin 3,5 yaşındaki oğlu X AE A-XII (kısaltmasıyla X) ve diğer şirketlerinin çatı firması X Corp'tan almış olması da yüksek bir ihtimal.

 

Yararlanılan kaynaklar: Time, Financial Times, Semafor, Firstpost, CNBC, Quartz

 

Independent Türkçe

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz