Musk: 'Beyin Çipi İkinci Hastaya da Takıldı'

Elon Musk, beyin çipinin ikinci hastaya da başarıyla implant edildiğini açıkladı. Peki hastanın durumu nasıl?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Beyin-bilgisayar arayüz şirketi Neuralink, insanlı testlerinde kritik bir virajı daha döndü. Elon Musk, beyin çipinin ikinci hastaya da başarıyla implant edildiğini açıkladı. Peki hastanın durumu nasıl?

Felçli hastaların zihinleriyle bir şeyleri yönetip hayatını kolaylaştırmasını amaçlayan Neuralink şirketi, tartışmalı hayvanlı testlerinin ardından FDA’dan onay aldı ve geçtiğmiz aylarda ilk insanlı testlerine de başladı.

Beyne takılan Neuralink çipleri, gelecekte binlerce, hatta milyonlarca insan için umut olmayı hedefliyor. Faydası kadar zararlarıyla da eleştirilen bu çip, kısa süre önce binlerce kişinin arasından seçilen ikinci deneğe de implant edildi. Bu gelişme, Neuralink CEO’su Elon Musk tarafından duyuruldu.

NEURALINK BİR İNSANA DAHA TAKILDI
Elon Musk’ın şirketi son olarak ocak ayında beyin çipini bir insana başarıyla implant etmişti. Üstelik çipin takıldığı hastanın çeşitli videoları paylaşılmış, yaptığı hareketlerle de herkesi şaşkına uğratmıştı. Hastanın sadece zihniyle yönlendirerek çeşitli komutlar ve görevleri yerine getirmeye imkan sunan Neuralink, kısa süre önce ikinci hastaya da başarıyla takıldı.

Lex Fridman’ın podcast kanalında konuşan Elon Musk, ikinci implantın şu ana kadar iyi gittiğini belirterek, "Çok erken sonuca varmak istemiyorum ama ikinci implant çok iyi gidiyor gibi görünüyor. Sinyal güçlü, çok sayıda elektrot var ve çok iyi çalışıyor.’’ ifadelerini kullandı.

Neuralink'in PRIME çalışmasının bir parçası olan bu implant, omurilik yaralanması veya amiyotrofik lateral skleroz (ALS) nedeniyle kuadriplejisi olan hastalarda implant teknolojisinin klinik denemelerini yapmayı amaçlıyor.

Bilmeyenler için bu implant, hastanın bilgisayar faresi gibi harici bir cihazı yalnızca zihni aracılığıyla kontrol etmesine yardımcı olmak için geliştirildi.

Neuralink, geçtiğimiz Mayıs ayında FDA onayını aldıktan sonra ilk olarak Ocak ayında hasta Noland Arbaugh'a beyin-bilgisayar arayüzü çipini implante etti. İmplanttan sonra Arbaugh, bilgisayar faresini ağzına ve kalemine güvenmek yerine yalnızca zihin kontrolüyle birçok işi yapabildi.

Öte yandan Neuralink mayıs ayında, implantı ikinci bir hastaya takmak için FDA onayı aldı. Musk geçen ay yaptığı açıklamada 2026 yılına kadar 1.000'den fazla kişiye Neuralink çipi takmayı hedeflediğini belirtimişti.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz