Lavrov'dan BM Genel Sekreteri'ne Suçlama!

"Ukrayna konusunda tarafsız davranmadı"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM Genel Sekreteri Guterres'i Ukrayna ile ilgili durum konusunda tarafsız tavır takınmamakla suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Ukrayna ile ilgili durum konusunda tarafsızlığını koruyamadığını belirtti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan ile bir araya gelen Lavrov, “BM Genel Sekreteri'nin aslında Ukrayna'nın tek taraflı taleplerini açık bir şekilde imzaladığı için çok üzgünüm, oysa elbette BM Şartı'na göre uluslararası bir bürokrat, BM'deki önde gelen idari yetkili olarak alması tarafsız tutum içinde olması gerekiyor. Bunu bir kez daha başaramadı” ifadelerini kullandı.
‘Tahıl anlaşmasının uzatılması konusunun karmaşıklığı, yarım yamalak uygulanmasıyla ilgili’

‘Tahıl anlaşmasını uzatma konusunun oldukça karmaşık hale geldiğine dikkat çeken Lavrov, “Söz konusu anlaşma bir paket anlaşmadır. Sadece yerine getirilen hususlar uzatılabilir. Fakat paket yarı yarıya yerine getiriliyorsa uzatma konuları da oldukça karmaşık hale geliyor” diye konuştu.

Rus diplomat, anlaşmanın ‘Ukrayna tahılının Ukrayna limanlarından Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde ihracı, ayrıca Rus tahıl ve gübre ürünlerinin ihracı önündeki tüm engellerin kaldırılması olmak üzere iki kısımdan’ oluştuğunu hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Birinci kısım yerine getiriliyor ve biz, yani Rusya Federasyonu, bu konuda Türk meslektaşlarımız ile birlikte tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz; ikinci kısım ise hiçbir şekilde yerine getirilmiyor.”

Lavrov, yürürlükte olan yaptırımların ‘tahıl ve gübre taşıyan Rus gemilerinin ilgili limanlara girmesini, yabancı gemilerin bu yükleri almak için Rusya limanlarına girmesini, Rosselhozbank'ın SWIFT sistemini kullanmasını yasakladığını, ayrıca yaptırımlar nedeniyle sigorta tarifelerinin ise dört katına çıktığını’ vurguladı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz