Kripto Düzenlemesi TBMM Başkanlığı'na Sunuldu!

Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önemli açıklamalarda bulundu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, önemli açıklamalarda bulundu.

Güler’in açıklamaları şu şekilde: “Dünya gelince kripto varlıkların hukuki zemine oturulmasıyla çalışma yürütülmektedir. Dünyada lisanslanması, denetimi, izlenmesi, yaptırımlara ilişkin düzenlemeler konusunda hızla adımlar atılmaya başlandı.

Bitcoin’i yasal para kabul eden ülkeler de var. Bekle gör yaklaşımı ile kripto varlıkların gelişimini izleyen ülkelerin yanı sıra, hukuki düzenlemeleri yeni alana uyarlamaya çalışan ülkelerle birlikte kripto varlıkların yapısını dikkate alarak yeni hukuki düzenlemeler ve altyapı hazırlayan ülkeler söz konusudur.

"SPK’DAN İZİN ALMALARI ZORUNLU HALE GETİRİLMEKTEDİR"

Ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer bir şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adımlar atılması gerektiğini dikkate alarak bu teklifi hazırlamış bulunuyoruz.

Kripto varlık ekosisteminde yer alan cüzdan, kripto varlık, kripto varlık saklama hizmeti, platform gibi kavramların tanımı teklifimizde yer almaktadır.

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının kurulabilmesi, faaliyete başlayabilmeleri için SPK’dan izin almaları zorunlu hale getirilmektedir. SPK denetiminde güvenli bir şekilde işlem yapmaları amaçlanmaktadır.

Platformlarda gerçekleştirilen makul ve ekonomik gerekçe ile açıklanamayan, platform nezdinde işlemlerin güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikte eylem ve işlemlere ilişkin de tedbirler öngörülmektedir.

'3 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS'

İzinsiz kripto faaliyetlerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet gösterenler 1 ay içerisinde kurula başlayacak ya da 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.

YURT DIŞI BORSALAR KAPATILACAK

Halihazırda faaliyet gösteren kurumlara yönelik geçiş süreci olacak. Faaliyet göstermek isteyenler 1 ay içerisinde SPK'ya başvuracak. Faaliyet göstermeyecek olanlar 3 ay içerisinde tasfiye kararı alacak.

Yurt dışında faaliyet gösteren kripto borsalarının kullanımı sonlandırılacak."

 
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz