Komisyondan 'Semra Güzel' Kararı!

Semra Güzel’in, devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik TBMM'de oy çokluğuyla kabul edildi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’in, devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesine yönelik TBMM Başkanlık tezkeresi TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda oy çokluğuyla kabul edildi. Güzel’in dosyası TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak. PKK'lı teröristle fotoğrafı çıkan Güzel cezaevinde tutuklu bulunuyor.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nda HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel'in TBMM Başkanlığı'nın gönderdiği tezkere doğrultusunda devamsızlık dosyası görüşüldü.

Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, Semra Güzel'in 2022 yılında Genel Kurul'un 6 birleşimine özürsüz ve izinsiz katılmadığını hatırlatarak, Güzel hakkında hazırlık komisyonunun raporu ve muhalefet şerhlerinin ilgililere tebliğ edildiğini söyledi. HDP'li milletvekilleri görsel basının salondan çıkarılmasına itiraz etti. HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “İçtüzük açısından söyler misiniz? Takdir mi ediyorsunuz, İçtüzük'te dayanağı var mı?” diye sordu.

PARTİLERDEN AÇIKLAMA

HDP İstanbul Milletvekili Züheyla Gülüm de dosyanın devamsızlık değil dokunulmazlık dosyası olduğunu ifade etti. Gülüm, “Milyonların iradesinin gasp edilmesi tartışılıyorsa, çoğunluk görüşü diye bir karar çıkartılabilir mi? Bu tartışma gerçeğin aslında ne olduğu, Meclis'te yapılan yoklamamın altında yatanın ne olduğunu göstermiyor mu? Ne acelesi vardı, nedir aceleniz? Bir milletvekilinin milletvekilliğini düşürüyorsunuz. Bunu bu kadar basitmiş gibi, kolay yapılabilirmiş gibi usul yöntemiyle yapmaya çalışıyorsunuz. Aynı görüşten herkes yan yana gelmiş, birbirinizi mi onayladınız?” dedi.

AKP Isparta Milletvekili Recep Özel, Güzel'in devamsızlık cetvelinin kendisine gönderildiğini ve 5'i Haziran 2022 olmak üzere 6 kez Genel Kurul'a özürsüz şekilde katılmadığının bildirildiğini açıkladı. Özel, Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesi yönündeki tezkerenin karma komisyona gönderildiğini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, “Keşke burada biz Anayasa'nın uygulanması ve yasaların anayasa uygunluğu konusunda toplansaydık keşke. Ben Adalet Komisyonu'nu daha çok tanıyorum. Bu tür vesilelerle toplansaydık keşke” diyerek, Anayasa Komisyonu'nun kendi uzmanlık alanında çok çalışmadığını ifade etti.

Prof. Dr. Kaboğlu, “Burada bir çelişki şudur, bizim Anayasa Komisyonu neden önemli. Anayasa Mahkemesi onca ihlal kararı verdi, ihlal kararına rağmen yeniden Anayasa'ya aykırı yasa da yapıldı, Anayasa Mahkemesi yeniden ihlal kararı verdi. Bu konuda Anayasa Komisyonu hiç toplanmadı” dedi.

Kaboğlu, diğer milletvekillerinin de Genel Kurul'da birçok kez devamsızlık yaptığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Çok iyi tanıdığım vekiller var ama baktığınızda 5 kez bile Meclis Genel Kurulu'nda görmedim, birincisi. İkincisi, Meclis Genel Kurulu'na devam az olduğundan birçok vekili sokakta gördüğüm zaman devam etmedikleri için vekil mi, değil mi bilmiyorum. Çok iyi tanıdığım vekiller 5 kere bile toplam gelmiş değiller, ama sokakta gördüğüm kişilerin milletvekili olup olmadığını bilmeyişim de onların Meclis'e devam etmiyor olmalarından kaynaklanıyor. Devam etselerdi, tanırdık.

“BİR TÜR İLKOKUL GİBİ”

* Devamsızlık sorunun ne kadar ciddi olduğunu, aslında yapmış olduğunuz devam yoklamaları günlerinde de ortaya çıktı. Çünkü 600 kişi ise devam sırasında saat 17.00 ya da 14.00'da geliyor vekiller, ‘Ben buradayım' diyor ve iki dakika sonra üye sayısı 60'a düşüyor. Bir tür ilkokul gibi vekiller ‘Ben buradayım' diyor. Ama ilkokulda zil çalmadan çıkamazlar. Burada sırf devam için. Aslında devam işleri bu şekilde olursa, acaba bu vekillerin haysiyetiyle ne kadar uygundur. Yasama organındaki faaliyet birincisi bu. İkincisi Genel Kurul ile mi sınırlı, yasama faaliyeti bu da yasama faaliyetine mi giriyor?

* Ben örneğin 1 Haziran günü devamsızlık nedeniyle Meclis Başkanlığı'ndan yazı aldım. Devamsızlığınızın bildirilmesi diye. Ne rastlantı ben yine burada oturuyordum, Dijital Mecralar Komisyonu'nda yasa önerisi üzerine konuşma yaptım. 1 Haziran günü ben Meclis'teyim, komisyonlar çalışıyor ama Genel Kurula uğrayamadım. Koca TBMM Başkanlığı İbrahim Kaboğlu'nun o gün nerede olduğunu bana yazı ile Meclis Başkanlığı bununla meşgul oluyor. Peki acaba bu konjonktürel bir durum mu? Yoksa 5 yıllık dönemde Meclis Başkanlığı hangi vekilin hangi gün nerede olduğunu izliyor mu?”

“KARMA KOMİSYON BÖYLE BİR AVCILIK GÖREVİNE ALET EDİLMELİ MİYDİ?”

Kaboğlu, Güzel'e özel bir uygulama yapıldığını ifade ederek, “Acaba bu yoklamayı belirli bir kişi için mi yaptık, bütün vekiller için mi yaptık? Bütün vekiller için yapıyorsak neden 2022'nin belirli bir ayında. Belli bir kişi için yaptıysak, Meclis'in görevi bu mu? Bunun ötesinde karma komisyon böyle bir avcılık görevine alet edilmeli miydi?” diye sordu.

“YOKLAMA YAPILSA AKP MİLLETVEKİLLERİNİN ÇOĞUNUN VEKİLLİKLERİNİN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİR”

HDP'li Gülüm de şunları söyledi:

“Semra vekilin sizin söylediğiniz Meclis çalışmalarına katılmadığı dolayısıyla Meclis faaliyeti yürütmüyor diyorsunuz. Semra vekilimiz Meclis kürsüsünde buraya gelebildiği, linç kampanyasına maruz kalmadığı, gerçekten vekillik görevini yapabildiği dönemlerde Meclis kürsüsünü en çok kullanan milletvekillerinden biri. En fazla komisyon toplantılarına katılan, hiçbir komisyon toplantısını kaçırmayan milletvekillerinden biri.

* Soru ve araştırma önergeleri ile yoğun faaliyet yürüten, bu konuda gerekli emeği harcayan bir milletvekilimiz. Ama siz bütün bunlara rağmen dediniz ki ‘Devamsızlık var, 6 gün gelmedi'. Acaba diğer milletvekilleri kaç gün gelmedi diye bir yoklama yapılsa anlaşılır. Herhalde AKP milletvekillerinin çoğunun vekilliklerinin düşürülmesi gerekir.”

“BAŞKA BİR PARTİDEN OLSAYDI ACABA AYNI İŞLEM YAPILACAK MIYDI?”

İYİ Parti Aksaray Ayhan Erel, “Kişiye özel yoklamalar yapılmış gibi” diyerek, birçok vekilin Meclis'e uğramadığına dikkat çekti. Erel, şunları söyledi:

* “Bu milletvekilinin suçu, tanımam etmem teröre yardım eden kim varsa Allah kahretsin. Bu konuda hem fikiriz. Ama uygulamanın bir kişiyi hedef seçilerek yapılması kamuoyu vicdanında herkesi rahatsız etmektedir. Bu vatandaş HDP'li olmasaydı, başka bir partiden olsaydı acaba aynı işlem yapılacak mıydı? Bu vatandaşın teröristle fotoğraf çektirmesi ayrı konu, suç sübuta ermişse cezası kesilecek ve vekilliği düşecek.

* Ama 4 yıldır yapılmayan yoklamaların peş peşe aynı anda yapılması, grup yöneticilerinin yoklama yapılacak mesajı. Yapılan işlem hukuka uygun olabilir, 5 kez gelmemiştir, vekilliğinin düşürülmesi gerekmektedir ama sadece belirli bir kişiye uygulanması, insan olarak beni rahatsız ediyor. Meclis'e gelmeyen bu kadar milletvekili varken ve işlem yapılmazken, kamuoyu tarafından çok hoş görülmeyen bir şekilde gösterilen ve bizim de onaylamadığımız resimlerle kamuoyuna yansıyan hadisede bunun hedef olarak seçilmesi vicdani değil.”

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Komisyonda Güzel'in milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin tezkere oy çokluğu ile kabul edildi. HDP'li komisyon üyeleri ret oyu kullandı.

Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam 5 birleşim günü katılmayan Güzel'in tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak ve üye tam sayısının salt çoğunluğu (301) ile milletvekilliği düşürülebilecek.

PKK’lı teröristle fotoğrafı çıkan Güzel cezaevinde tutuklu bulunuyor.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz