Kıdem Tazminatında Tavan Değişiyor!

Tazminat hakkıyla işten ayrılacak veya emeklilik şartlarını tamamlayan çalışanları ilgilendiren kıdem tazminatında tavan değişiyor. Peki yüksek tazminat almak için iş akdi ne zaman sonlanmalı? Haziran ayında mı yoksa temmuz ayında mı emeklilik dilekçesi verilmeli?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Temmuz ayı zammı öncesinde emeklilik şartlarını tamamlayanlar, "Ne zaman emekli olsam daha yüksek maaş alırım?" sorusunun yanıtını arıyor. Temmuz ayı sonrasında emekli maaşlarında yükselme bekleniyor.

 

Peki, yüksek maaş almak için emeklilik dilekçesi Haziran'da mı verilmeli, yoksa Temmuz ayı mı beklenmeli? İşte merak edilenlerin yanıtı!

Çalışanlar, emekli olduklarında iş akdini sonlandırarak kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Ayrıca, bazı çalışanlar belirli koşulları sağladıklarında da kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor.

‘KIDEM TAZMİNATI YENİDEN DEĞERLENİYOR’

Peki şu anda kıdem tazminatı tavanı ne oldu? Kıdem tazminatında temmuzdan sonra yükselme olur mu?

Emekli olmak isteyenlerin temmuz sonrasını beklemesi durumunda daha yüksek tazminat alma durumu olabilir mi?

‘KIDEM TAZMİNATI YENİDEN DEĞERLENİYOR’

Peki şu anda kıdem tazminatı tavanı ne oldu? Kıdem tazminatında temmuzdan sonra yükselme olur mu?

Emekli olmak isteyenlerin temmuz sonrasını beklemesi durumunda daha yüksek tazminat alma durumu olabilir mi?

‘BİR KİŞİ 10 YIL ÇALIŞSA MAKSİMUM 350 BİN TL ALIYOR’

Kıdem tazminatı şu anda üst tavan olarak 35 bin TL seviyesinde. Bir kişi 10 yıl çalışsa maksimum 350 bin TL alabiliyor.

‘TEMMUZ AYINDA DAHA FAZLA TAZMİNAT ALABİLİRLER’

Eğer emekliler temmuz ayını beklerse memur maaşlarına en az yüzde 25 oranında artış yapılacak. Emekli olacaklar temmuz ayında dilekçe verirlerse kıdem tazminatını daha fazla alabilirler.

EMEKLİ AYLIKLARI NASIL BELİRLENİYOR?

Emekli maaşları aylık bağlama oranlarına göre belirleniyor. Enflasyon ve büyümeden pay şeklinde veriliyor. Büyüme yüksekse büyümeden daha fazla pay alınacağı için emekli maaşları daha yüksek belirlenebiliyor.

2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası işe girenler arasında farklılıklar oluşuyor. Buradaki ayrımın bir an önce kalkması gerekmektedir.

TEMMUZ SONRASI EMEKLİ OLAN DAHA FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Kıdem tazminatı tavanı memur maaş katsayısına göre belirleniyor. Memur maaş katsayısı artarsa kıdem tazminatı tavanı yükseliyor. Haziran ya da temmuz ayında dilekçe verdiklerinde emeklilerin maaşları değişmez. Burada sadece alacakları kıdem tazminatı temmuz ayı sonrası daha yüksek olacaktır.

Kıdem tazminatını alabilmek için belirlenen şartları sağlamanız gerekiyor. İş kanununa göre işçinin en az 1 yıl süre ile aynı iş yerinde çalışması, iş sözleşmesinin haklı bir nedenle veya işveren tarafından haksız bir nedenle feshedilmiş olmasını gerektirir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz