Kerala Eyaletinde Öğrencilere Regl İzni!

Eyalet Başkanı, "Kerala bir kez daha Hint ulusu için bir model oluşturuyor" dedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Güney Hindistan'daki Kerala, ülkede devlete bağlı tüm yüksek öğrenim kurumlarında öğrencilere regl izni veren ilk eyalet oluyor.

Kerala Yüksek Öğrenim Departmanı perşembe günü yayımladığı bir emirle, regl olan öğrencilerin üniversite kurallarında belirlenen yüzde 75 yerine artık yüzde 73'lük bir devamlılıkla dönem sınavlarına girebileceğini açıkladı.

Kerala Eyalet Başkanı Pınarayi Vijayan perşembe günü attığı tweette, "Kerala bir kez daha Hint ulusu için bir model oluşturuyor" dedi.

Hindistan'da komünist olan tek eyalet hükümetinin lideri, "Yüksek Öğrenim Departmanımızın yönetimindeki tüm kurumların kadın öğrencilerine regl ve doğum izni verilecek. Bu, LDF (Sol Demokratik Cephe) Hükümetinin toplumsal cinsiyet adaletine dayalı bir toplum yaratma taahhüdünü yeniden teyit ediyor" diye ekledi.

Vijayan, devam zorunluluğunda yüzde ikilik bir imtiyaz verme kararının, "regl günlerinde yaşadıkları çeşitli sağlık sorunları nedeniyle çalışmalarını kaçıran" öğrencilerle sınırlı olduğunu söyledi.

Kerala hükümeti, 18 yaşın üzerindeki tüm kadın öğrencilerin 60 güne kadar hamilelik iznine de erişebileceğini açıkladı.

Yetkililer üniversite kurallarını bu değişiklikleri içerecek şekilde değiştirmek zorunda kalmayacak.

Yüksek öğrenim ve sosyal adaletten sorumlu eyalet bakanı R. Bindu, regl izni verme hamlesinin ilk olarak eyaletteki Cochin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (CUSAT) tarafından yürürlüğe konduğunu söyledi.

Öğrencilerin uzun süredir devam eden talebine kulak veren üniversite, 11 Ocak'ta adet gören öğrencilere yüzde iki ek devamsızlık hakkı tanıdı.

Bakan, "Böyle bir hareketin regl olan çok sayıda öğrenciyi rahatlatması beklendiğinden, bunu eyalet genelindeki üniversitelerde uygulamaya karar verdik. Üniversite kurallarında gerekli değişiklikler yapılacak" diye belirtti.

Çoğunuzun şimdiye kadar öğrendiği gibi; #Kerala Yüksek Öğrenim Departmanı'na bağlı tüm üniversitelerin kadın öğrencilerine regl ve doğum izni veren bir emir yayımlandı.

The Week'e konuşan CUSAT Öğrenci Birliği Başkanı Namita George, "Üniversiteden bu kadar hızlı ve olumlu bir yanıt beklemiyorduk" dedi.

Ve şimdi tüm eyalette bunun aynısı yapılıyor. Dilekçemizin böyle ani bir harekete yol açacağını beklemiyorduk. Çok mutluyuz.

Öte yandan Yüksek Mahkeme'ye, öğrenciler ve çalışan kadınlar için ülke çapında regl izninin getirilmesini talep eden bir kamu yararı dava dilekçesi sunuldu. Bar and Bench'e göre avukat Shailendra Mani Tripathi'nin sunduğu dilekçede mahkemenin, eyalet hükümetlerini regl ağrısı izinleri için kurallar koymaya yönlendirmesi isteniyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz