İstanbul'un Oksijen Deposu Orman Dışına Çıkarıldı!

Villalara alan mı açılıyor?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

9 ildeki toplam 1 milyon 17 bin metrekare alan daha orman dışına çıkarıldı. İstanbul'da orman alanı dışına çıkarılan alanlar, akıllara "Yeni villalara yer mi açılıyor? sorusunu getirdi.

Amasya, Bingöl, Kastamonu, Kütahya, Manisa, Niğde, Mersin, İstanbul ve Samsun'da bulunan bazı alanlar orman sınırları dışına çıkartıldı. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; İstanbul’un oksijen deposu olan Beykoz ormanlarına yönelik villa talanına bir yenisi daha eklendi. İstanbul’un Beykoz İlçesi Görele Mahallesi’ndeki ormanlara yapılmış villalar biraz daha genişlesin diye tam 5 bin 801 metrekareden oluşan 26 parça orman, orman alanı dışına çıkarıldı.

Beykoz İlçesi Görele Mahallesi’nde orman sınırları dışına çıkarılan yerlerde havuzlu lüks villalar boy gösteriyor. Uydu fotoğraflarından elde edilen görüntüler, villaların ormanların içine yapıldığını ve daha sonra ormana doğru uzadığını gösteriyor. Geçmişte ormanlara yapılıp 2B Yasasıyla aftan yararlanan villaların daha sonra orman içine doğru büyüdüğü, 2B Yasası yeni bir affa izin vermediği için de Orman Kanunu’nu delen Ek 16 maddesiyle işgale yeni geçit verildiği belirtiliyor.

Toplamda 1 milyon 17 bin metrekare ormanın orman dışına çıkarıldığı son kararda en fazla orman kaybı ise 270 bin metrekare ile Samsun’da yaşandı. Bu ili 265 bin metrekare ile Kütahya, 191 bin 834 metrekare ile Niğde izledi.

Binlerce dosya sırada bekliyor

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Başkanı Hüsrev Özkara, ülkenin dört bir yanındaki orman alanlarının orman sınırları dışına çıkarılması talebiyle binlerce kişinin sırada beklediğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasını bekleyen taleplerin tamamının onaylanması halinde orman varlıklarının ciddi ölçüde kayba uğrayacağını belirten Özkara, “Bunlar daha bir şey değil. Yakında çok daha geniş alanların orman dışına çıkarıldığını göreceğiz. Ek 16’ncı maddenin ucu çok açık olduğu için 2B affından çok daha tehlikeli. Bu maddenin acilen iptal edilmesi gerekir” dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz