İnsan Spermleri Fizik Kurallarını Çiğniyor!

Tuhaf bir esnekliğe sahip oldukları belirtildi

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Japon bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmada, insan spermlerinin Newton'ın üçüncü hareket yasasını çiğneyebildiği ortaya kondu.

Newton'ın üçüncü yasasına göre bir cisim, ikinci bir cisme kuvvet uyguladığı zaman ikinci cisim de ona eşit ve zıt yönlü bir kuvvet uyguluyor. Diğer adıyla buna "etki- tepki yasası" deniyor.

Örneğin, eşit büyüklükteki iki bilye yerde yuvarlanırken çarpıştığı zaman bu yasaya göre kuvvetlerini birbirlerine aktarıyor ve geri tepiyor.

Fakat Kyoto Üniversitesi'nden Kenta Ishimoto ve ekibinin yaptığı bir çalışmaya göre spermler, Newton'ın üçüncü hareket yasasını aşabiliyor.

Hakemli bilimsel dergi PRX Life'da 11 Ekim'de yayımlanan makalede bilim insanları, yeşil algler ve insan sperm hücrelerine ilişkin verileri analiz etti.

Araştırmacılar, Newton'ın üçüncü yasasına aykırı olan ve "tuhaf esneklik" adını verdikleri karşılıklı olmayan etki-tepkileri belirledi.

Fizik kurallarını çiğnerken yardım alıyorlar

Algler ve spermler, hareket etmek için flagella adı verilen, saç kadar esnek iplik benzeri kamçılar sayesinde sıvı içerisinde hareket ediyor.

"Ağdalı" olarak tanımlanan yüksek viskoziteye (akışkanın akmaya karşı gösterdiği direnç) sahip sıvılar, kamçının enerjisini dağıtarak spermin ya da tek hücreli alglerin fazla hareket etmesini engelliyor.

Fakat flagella, bu hücreleri herhangi bir tepki almadan dalga benzeri hareketler yaparak sıvının içinde ilerletebiliyor.

Araştırmada, flagellanın "tuhaf bir esnekliğe" sahip olduğu ve bu uzantıların çevredeki sıvının yarattığı dirence karşı fazla enerji kaybetmeden hücrenin hareket etmesine olanak sağladığı ortaya kondu.

Bilim insanlarına göre, bir hücrenin elastiklik puanı ne kadar yüksek olursa, flagellum çok fazla enerji harcamadan dalga benzeri hareketleri rahatça yapabilir.

Hücre de bu sayede, fiziğe meydan okuyacak şekilde daha rahat ilerleyebiliyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz