Hastasına Baktıranlar Zor Durumda!

Evde hasta, yaşlı, çocuk bakımı ücretleri de bu süreçte büyük artış kaydetti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ailelerin küçülmesi, yaşam süresinin uzamasıyla toplumda bakıma ihtiyaç duyan yaşlı sayısı da artıyor. Ağırlıklı yabancı uyruklu kadınlardan oluşan bakıcıların ücretleri dövizdeki son artışla en az 10 bin lira oldu. Aileler bu rakamları karşılamakta zor.

Fiyat artışları yaşamın her alanında farklı zorlukları da beraberinde getiriyor.

Sadece ürünler değil, alınan hizmetlerin de bedeli yükseliyor.

Şayet gelirleriniz yeterli düzeyde değilse bu hizmet bedellerinin karşılanması da gittikçe zorlaşıyor.

Evde hasta, yaşlı, çocuk bakımı ücretleri de bu süreçte büyük artış kaydetti.

Çocuk bakım ücretleri büyükşehirlerde ortalama 6 ile 10 bin lira arasında değişiyor.

Ancak çalışan anne babalar çocuk bakımında kimi zaman ebeveynlerinden destek alarak durumu idare edebilse bile hasta ve yaşlı bakımı yaptıranlarda iş daha çok başa düşüyor.

Bu kişiler ya kendileri bakmak zorunda kalıyor ya da bakıcı tutmaları gerekiyor.

Rakamlar 10 bin liralara ulaştı, devlet katkısı da yeterli gelmiyor

Çoğunlukla yabancı uyruklu kadınların yoğunlaştığı evde yatılı hasta ve yaşlı bakımında döviz kurlarındaki yükselişle birlikte aylık ücretler 10 bin liralardan başlayıp 18 bin liralara kadar çıkıyor.

Devletin bakıma muhtaç hastalar için ailelere sağladığı destek ekim ayı itibariyle 3 bin 340 lira. Bu rakam maliyeti kurtarmaya yetmiyor.

Çünkü ilaç, hastane, doktor, bakıcının yeme içme giderleri de eklenince yükselen maliyeti ödemek de zorlaşıyor.

Gündelik ev işçisi Ayten Kargın da bu zorluğu yaşayan binlerce insandan biri.

Ayten Kargın, geçen yıl beyin kanaması geçirerek yatalak olan annesine bakmak üzere diğer aile bireylerinin de katkısıyla yatılı bir kadın tuttuklarını belirtti.

Geçen yıl bakıcı tuttukları bakıcıya altı bin ödediklerini ifade eden Kargın, "Bu sene 10 bin lira ödüyoruz. Ümraniye'de yaşıyoruz. Semte göre rakamlar değişiyor. Kimi yerlerde ödenen miktar 17-18 bin lira çıkıyor" dedi. 

Kargın hasta bakıcısına haftada bir gün de izin verildiğini belirterek, "O günlerde de 300 lira izin parası ödemekteyiz. Yani izin ve diğer giderlerle 13-14 bin liralara çıkıyor ödenen miktar" ifadelerini kullandı.

 "Hastasına baktıranlar zor durumda"

Ödediği rakama karşın aldığı hizmetten memnun olmadığını bu nedenle birkaç kere bakıcı değiştirmek zorunda kaldıklarını söyleyen Kargın, şöyle konuştu:

Ben de ev işçisi olduğumdan anlayışlı davranıyorum. Fakat bazıları alternatifin az olması nedeniyle durumu iyice abartıyor. 'Sadece yemeğini yediririm, ilacını veririm diğer özel işlerini siz yaparsınız. Piyasa bu ister baktır ister baktırma' diyorlar. Mecbursun. Sonuçta evde yatılı hasta bakımına Türkler gelmiyor aileleri burada olduğundan. Dolayısıyla bu işler yabancılarda. Onlar da alternatifleri az olduğundan işi eksik yapıyor. Kulaklığı takıyor müzik dinliyor, orada hasta sesleniyor bakmıyor bile. Yaptım dediği işleri yapmıyor. Çok sorunlar yaşanıyor. Gerek bu sorunlar gerekse maddi külfetinin artması nedeniyle hastasına baktırmak zorunda olanlar çok zor durumda.

"Evde bakım hizmeti verecek kişileri devlet, belediyeler istihdam etmeli"

Ankara'da yaşayan avukat Ali Yıldırım da artık yaşlı annesine yardımcı olmak üzere evde yatılı bakıcı arıyor.

Bakıcılara verilen ücretin 10 bin liradan başladığına işaret eden Yıldırım, "Ekonomik olarak ciddi derecede zorlayan bir sorun. Evde bakım hizmeti verecek kişiler, devlet ve belediyeler tarafından istihdam edilmeli, insanlar buralara belli miktarlarda para ödemeli. Böylece hem halkın sorunu çözülür hem istihdam yaratılır" önerisinde bulundu. 

"Hastası olanlar çok mecbur kalmadıkça bakıcı tutmamaya çalışıyor"

İmece Ev İşçileri Sendikası Başkanı Yıldız Seven ise geçen yıl 5 ile 7 bin lira arasında olan yatılı yaşlı bakım ücretlerinin bu yıl iki katına çıktığını vurguladı. 

Seven'e göre artık hastası olanlar çok zorda kalmadığı sürece bakıcı tutmuyor. Çünkü kendisi de ücretle geçinen insanlar için ödenmesi kolay rakamlar değil.

"Kimi zaman bütün kardeşler birleşip özel bakım evlerine yatırıyor, güvenlik açısından daha iyi" ifadelerini kullandı Seven. 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz