Günde 25 Dakika Egzersiz Ölüm Riskini Azaltıyor!
"Fazlasıyla hareketsiz geçen süreden kaynaklanan ölüm riskini düşürmede etkili bir strateji olabileceğini"
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Araştırmacılar daha uzun süre yapılan günlük fiziksel aktivitelerin riskin daha da düşmesiyle ilişkili olduğunu söylüyor
Günde sadece 20-25 dakika egzersiz yapmanın, fazlasıyla hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle artan ölüm riskini azaltmaya yetebileceği yeni bir araştırmada belirtildi.
Gelişmiş ülkelerdeki yetişkinler her gün ortalama 9-10 saati çoğunlukla çalışırken oturarak geçiriyor ve bu fazlasıyla hareketsiz yaşam tarzı ölüm riskinin artmasıyla bağlantılı.
British Journal of Sports Medicine'da yayımlanan araştırmada günde yaklaşık 25 dakikalık orta ila yüksek şiddetli fiziksel aktivitenin (MVPA), fazlasıyla hareketsiz geçen zamanın yarattığı riski ortadan kaldırdığı bulundu.
Norveç Arktik Üniversitesi'nden isimlerin de aralarında yer aldığı bilim insanları, aktivite takipçisi takılan 4 grup kişiden elde edilen bireysel verileri bu son çalışma için bir araya getirdi.
Araştırmacılar, fiziksel aktivitenin hareketsiz zamanla ölüm arasındaki ilişkiyi değiştirip değiştiremeyeceğini ve hangi miktardaki fiziksel aktivite ve oturma süresinin riski etkileyebileceğini bulmaya çalıştı.
Analiz, en az 4 gün boyunca 10'ar saatlik aktivite takipçisi kaydı olan en az 50 yaşındaki yaklaşık 12 bin kişinin verilerini içeriyordu.
En az iki yıl boyunca izlenen katılımcılar; cinsiyet, eğitim düzeyi, kilo, boy, sigara geçmişi, alkol alımı ve mevcut ve/veya daha önce geçirilen kardiyovasküler hastalık, kanser ve/veya diyabet gibi etkili olma potansiyeline sahip faktörlerin ayrıntılarını paylaştı.
Yaklaşık 5 bin 950 kişi her gün 10,5 saatten az otururken, 6 bin 42 kişi 10,5 saat veya daha fazla hareketsiz kalmıştı.
Ölüm kayıtlarından elde edilen veriler, ortalama 5 yıllık süre zarfında 805 (yüzde 7) kişinin öldüğünü, bunların 357'sinin (yüzde 6) her gün 10,5 saatin altında, 448'ininse 10,5 saat veya daha uzun süre oturduğunu ortaya koydu.
Günde 12 saatten fazla hareketsiz kalmanın, günlük 8 saatlik hareketsizliğe kıyasla ölüm riskinin yüzde 38 artmasıyla ilişkili olduğu bulundu.
Ancak bilim insanları bu durumun yalnızca günlük 22 dakikadan az miktarda orta ila yüksek şiddetli fiziksel aktivite yaptığını kaydedenlerde görüldüğünü söyledi.
Çalışma, günde 22 dakikadan fazla yapılan orta ila yüksek şiddetli fiziksel aktivitenin daha düşük ölüm riskiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.
Her gün oturarak geçirilen süreye bakılmaksızın, daha yüksek günlük fiziksel aktivite miktarlarının, riskin daha da düşmesiyle bağlantılı olduğu görüldü.
Örneğin 10,5 saatten daha az hareketsiz zaman geçirenlerde, günde fazladan 10 dakikalık egzersiz ölüm riskinin yüzde 15 azalmasıyla bağlantılıydı.
Bu daha uzun egzersiz süresi, her gün 10,5 saatten fazla hareketsiz zaman geçirenlerde yüzde 35 daha düşük riskle ilişkiliydi.
Çalışmanın temel kısıtlamasına atıfta bulunan bilim insanları, araştırmanın gözlemsel olduğunu ve neden-sonuç ilişkisi kurulamayacağını belirtti.
Çalışma ayrıca beslenme biçimi, hareket etmeyle ilgili sorunlar ve genel sağlık gibi etkili olma potansiyeline sahip diğer faktörleri de hesaba katamadı.
Öte yandan bilim insanları az miktarda MVPA'nın "fazlasıyla hareketsiz geçen süreden kaynaklanan ölüm riskini düşürmede etkili bir strateji olabileceğini" söyledi.
YORUMLAR
Yorum Yap