Göz Teması İnsan ve Köpek Beynini Senkronize Ediyor!
Araştırmacılar, köpekler ve insan yoldaşları bağ kurdukça senkronizasyonun gücünün artabileceğini söylüyor
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Yeni bir araştırmaya göre, köpekler ve insan dostlarının beyin aktiviteleri, birbirlerinin gözlerine baktıklarında senkronize olabiliyor.
İnsanlar arasındaki sosyal etkileşimler sırasında nöronlarının aktivitesinin, özellikle beynin ön lobunda senkronize olduğu biliniyor, bu da dikkatlerini birbirlerine verdiklerini gösteriyor.
Araştırmacılar, insanlar ve evcil köpekleri arasındaki karşılıklı bakışmanın da benzer bir senkronizasyona yol açabileceğini söylüyor.
Advanced Science akademik dergisinde yayımlanan yeni çalışma, evcil hayvanı sevmenin, aynı zamanda dikkat vermekle ilgili olan parietal bölgede senkronizasyona yol açtığını gösteriyor.
Bilim insanları, evcil hayvanlarla dostları arasında bağ kuruldukça ve daha fazla aşinalık oluştukça, senkronizasyonun daha güçlü hale gelebileceğini söylüyor.
Sözkonusu çalışmada 10 beagle 5 gün boyunca, tanımadıkları insanlarla eşleştirildi ve ikililerden alınan EEG beyin sinyalleri analiz edildi.
Karşılaştırma için, insan ve köpeklerden oluşan bir kontrol grubu aynı odada kaldı ancak etkileşime girmedi.
Çalışmada, "Senkronizasyonun gücü, insan-köpek ikilisinin 5 gün boyunca artan aşinalığıyla birlikte çoğalıyor" dendi.
Analiz, insanların beyin aktivitelerinin öncülük ettiğini ve köpeğin sinyallerinin onu takip ettiğini gösteriyor.
İnsanlar köpeklerine duygusal bağlılıkla yakın ilgi gösterdiğinden, daha önceki çalışmalarda evcil hayvan sevme sırasında insan beyninde devreye giren bölgeler tespit edilmişti. Aynı aktivitenin bir köpeğin beyninde yaşandığı ilk kez saptandı.
Araştırmacılar, otizm spektrum bozukluğuna benzer özelliklere sahip bazı genetik mutasyonların köpeklerde sosyal bozukluk semptomlarına yol açabileceğini söylüyor.
Bu tür köpeklerde, beyin aktivitesi senkronizasyonunda kayıp ve etkileşimler sırasında dikkat azalması olabilir.
Araştırmacılar, "Otizm spektrum bozukluklarının umut verici bir tamamlayıcı hayvan modelini temsil eden Shank3 mutasyonlarına sahip köpekler, beyinler arası bağlantı kaybı ve azalmış dikkat gösteriyor" diyor.
Psikedelik LSD'yle tek seferlik tedavi bu anormalliği tersine çevirebilir. Pekin'deki Çin Bilimler Akademisi'nden, çalışmanın yazarlarından Yong Zhang, "Mevcut çalışmanın iki sonucu var: Birincisi, bozulan beyinler arası senkronizasyonun otizm için bir biyo-işaret olarak kullanılabileceği" dedi.
Diğeriyse LSD veya türevlerinin otizmin sosyal semptomlarını iyileştirebileceği.
YORUMLAR
Yorum Yap