Gorillerin Penis Boyu: Kısırlık Gizemini Çözebilecek mi?

Ulaşılan bulgular, erkek gorillerin penis boyu ile erkek insanlardaki kısırlık arasında bağlantı olabileceğini gösterdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bilim insanlarının gorillerin cinsel organı üzerine yaptığı çalışma sonucunda, bazı erkeklerin neden kısır olduğunun açıklanabileceği öne sürüldü.

Tüm maymunlar arasında 2,80 cm ile erkek goriller en küçük penise sahip. Bu adaptasyondan sorumlu genetik mutasyonu araştıran bilim insanları, bulgunun erkek kısırlığına yardımcı olabileceğini söylüyor.

Boyları 1,8 metreye, ağırlıkları 225 kiloya kadar çıkabilen erkek goriller, büyük vücutlarına rağmen tüm maymun türleri arasında en küçük penise sahip.

Adaptasyondan sorumlu genetik mutasyonu belirlemeyi başaran Buffalo Üniversitesi bilim insanları, yapılan araştırmaların insan erkeklerindeki kısırlığı açıklamaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Daha önceki çalışmalarda erkek gorillerin penis boyunun küçük olması ve sperm sayılarının az olması çok eşli çiftleşme sistemine bağlanmıştı.

Araştırmayı gerçekleştiren Dr. Vincent Lynch konu hakkında "Eş bulmak için rekabet etmenin iki yolu var: Ya vücudunuzu ya da sperminizi kullanabilirsiniz. Çoğu memeli her ikisinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Goriller ise yalnızca vücutlarını kullanırlar” şeklinde konuştu.

Dr. Lynch, "Sperm biyolojisinde yer alan ve gorillerde zararlı mutasyonların izlerini taşıyan bir dizi genimiz var. Daha sonra kısır erkeklerdeki aynı genlere bakabilir ve mutasyona uğrayıp uğramadıklarını görebiliriz. Burada goril genomu, daha önce tanımlayamadığımız erkek doğurganlığı için aday genleri bulmak için esasen bir keşif aracı görevi görüyor” ifadelerinde bulundu.

261 memelide, 13 binden fazla genin analiz edildiği araştırmada; 578’inin goril soyu ile aynı verileri gösterdiği tespit edildi. Daha sonra araştırma ekibi, goril genlerini 2 bin 100 kısır erkek geni ile analiz etti ve erkeklerdeki kısırlık ile alakalı 109 gen ile bağlantı ortaya çıkardı.

Yeni teknolojik gelişmeler ile bu bulgulara ulaştıklarını anlatan Dr. Lynch "Sadece birkaç yıl önce bu tür çalışmaları yürütmek için yeterli dizili genom ve bilgi işlem gücü yoktu. Bilim daha fazla genetik veri topladıkça kısırlığın neden oluştuğunu daha iyi anlayacağız" şeklinde konuştu.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz