Gelecekte İnsanların Fazladan Kolları Olabilir!

"Üçüncü Başparmak" girişimine imza atan isimler konuştu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Birleşik Krallık'ın prestijli kurumlarından Cambridge Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, insanların robotlarla giderek bütünleşeceğini savunuyor.

Örneğin buna göre, gelecekte insanların fazladan robotik bir kolu veya başka birçok uzvu olabilir.

Uzmanlar bu teknolojinin halihazırda hayata geçirilmeye başladığını söylüyor. Cambridge Plastisite Laboratuvarı'ndan Dani Clode, üç boyutlu yazıcı ve robotik teknolojisini birleştirerek bir başparmak icat etti.

"Üçüncü Başparmak" adı verilen cihaz avuç içinden ve el bileğinden bağlanıyor ve diğer parmaklarla organize biçimde, doğal bir uzuv gibi çalışıyor.

Clode'a göre bu tür çalışmaların asıl amacı, belirli engelleri olan veya uzuvlarında ekstra işlevselliğe ihtiyaç duyan kişilere bir yol sunmak.

Clode, "Bir omuz ameliyatı yaparken operasyonu kayda alan bir cerrahla konuştuk" dedi.

The Guardian'a konuşan araştırmacı, "Cerrah kamerayı asistanının tutmasını istemiyordu, kendi tutmak istiyordu. Kamerayı tutarken iki eliyle kullandığı diğer araçların da tam kontrolünü sağlamak istiyordu" dedi:

Eğer bir uzvunuz eksikse o uzvu yerine koymaya çalışmak yerine sağlam olanı neden büyütmeyelim? Böylece onunla daha fazlasını yapabilirsiniz.

Bilişsel sinirbilim profesörü Tamar Makin de, "Mutfakta yemek pişirdiğinizi düşünün" ifadelerini kullandı.

Sebzeleri doğrarken çorbayı karıştırabilmek için fazladan bir kolunuz olsun istiyorsanız, bir seçeneğiniz olabilir.

Yine Cambridge Üniversitesi'nde görev alan Makin, bu teknolojilerin çeşitli sektörlere fayda sağlayabileceği görüşünde.

Makin'e göre, ekstra başparmak, birçok tabağı aynı anda taşıyan garsonlar veya kirişi sabit tutarken çivi çakmaya çalışan inşaat işçileri için de yararlı olabilir.

Öte yandan, robotik protez uzuvlar, bireylerin onları rahatça kontrol edilebilmesi için çoğu zaman beyin-bilgisayar arayüzleriyle çalışıyor.

Bu da kullanıcının beynine implant yerleştirilmesi gerekliliğini beraberinde getiriyor ve teknolojinin daha fazla kullanıcıya ulaşmasının önüne geçiyor.

Clode, Makin ve meslektaşları ise kendi cihazlarında farklı bir yöntem benimsedi. Zira bu sistem kullanıcının ayak başparmağının altındaki basınç sensörlerine bağlı.

İkili kısa bir süre önce Birleşik Krallık Kraliyet Topluluğu'nun bilim sergisinde ekstra parmağı halkın denemesine açtı.

Makin bulgularını, "Yaklaşık 3 ila 97 yaş arasındaki 600 kişinin yüzde 98'i ilk dakika içinde cihazı kullanabildi" diye özetledi:

Bunu bir beyin çipinin yapabileceğini sanmıyorum.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz