Evlerdeki Gizli Alanlara İlgi Arttı!
Evlerimizdeki Sığınaklar: Yalnızlık, Meditasyon...
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Son zamanlarda, hayat koşuşturmasından uzakta, çalışmak, meditasyon yapmak, hayal kurmak ve yeni şeyler yaratmak için evlerdeki gizli alanlara ilgi arttı
Antik çağlardan beri, insanlar gizli yerlere hayran oldular ve öyle görünüyor ki, eski zamanlarda korunmak için bir gereklilik ve doğanın tehlikelerinden güvenli bir sığınak olan gizli yerler, bugün bile insan zihnini meşgul ediyor.
Yakın tarih, savaş ve barış zamanlarında kalelerde, kiliselerde, saraylarda ve diğer önemli dini veya siyasi kurumlarda gördüğümüz gizli odalar ve gizli geçitlerdeki sahnelerin olduğu hikayelerle dolu.
Gizli alan
Bu sahneler sıradan insanların evlerine taşındı. Bu nedenle kışlık erzak ve şarap depolamak, okumak, dua etmek, meditasyon yapmak ve diğer şeyler için gizli odalar oluşturuldu.
Bu odalar genellikle büyük bir evin bodrum katında, merdivenlerin altında veya görünmeyen ihmal edilmiş bir alanda inşa ediliyor.
Günümüzde insan ister inzivaya çekilmek, rahatlamak ve gürültüden uzak durmak, ister çalışmak ve yoğun düşünmek istesin, her durumda saklı alanlarda ve derinliklerde gizli bir haz bulur.
Gizli oda deneyimi, çağrıştırdığı gizli neşe anları göz önüne alındığında, kendine has bir çekiciliğe sahip.
Çünkü gizli alanlar çocukluğa yönelik hayal gücümüzü güçlü bir şekilde harekete geçirir ve ne zaman kendimizi gizli bir yerde hissetsek, bilinçsiz bir şekilde, emniyet, neşe ve huzur dolu çocukluk anlarını hatırlarız.
Gizlilik ve koruma
Aile bireyleri için özel bir gizli yerin varlığı, bir yandan mahremiyetin sağlanması, diğer yandan da bazı önemli belgelerin korunması açısından önemli.
En çok bilinen saklama yöntemi çekmeceler. Özellikle kilitlenen çekmeceler veya dolaplar, modern tasarımlarla kulpsuz olarak gizleniyor veya mobilyanın arka kısımlarında farklı bir katman içinde yapılıyor.
Ebeveynler, gizli çekmeceleri, sözleşmeler, alım satım belgeleri, çekler ve senetler, ayrıca nakit ve bazen tehlikeli ilaçlar gibi önemli şeyleri gözden uzak tutmak için kullanır.
Annelere gelince, çekmecelerde kozmetik ürünleri, mücevherleri ve resimleri saklamanın yanı sıra, büyük miktarlarda malzemeleri saklamak ve tüketimlerini kontrol etmek için mutfakta gizli zulalar bulundurmaya hevesli olduklarını görüyoruz.
Çocuklar için hikâye tamamen farklı. Sırları, aşk mektuplarını, şiir kitaplarını, aşk hikayelerini ve ebeveynlerin çocuklarını erken yaşta meşgul etmemeye istekli oldukları diğer şeyleri gizlemek için saklanma yerleri temel bir ihtiyaç.
Gereklilik ve ihtiyaç
İster evin içinde, ister bahçede, ister bitişiğimizdeki dış odada olsun, gizli ve özel bir alanın varlığı, inzivaya çekilmek ve huzurlu anlar elde etmek için bir zorunluluk.
Özellikle birçok insanın evden çalışmak için taşınmasından sonra bu alanlar günümüzde her zamankinden daha fazla ihtiyaç haline geldi.
Etrafımızdaki koşuşturmanın ortasında sinirleri yatıştırmak, dinlenmek, meditasyon yapmak, okumak, ruhsal enerjiyi geri kazanmak ve odaklanmak için veya yüksek derecede dikkat gerektiren işler için gizli bir alan veya özel bir yer edinmek acil bir ihtiyaç.
Bu tamamen gizli bir yer olmayabilir, ama kesinlikle kapalı, koşuşturmacadan ve hareketten uzak bir yer olmalı.
Zaman zaman kaçma ihtiyacımız, bedensel ve ruhsal enerjiyi yenilemek ve zihinsel sakinliğe ulaşmak için çok önemli.
Tasarımcılar için meydan okuma
Gizli alanlara olan ilgi son zamanlarda evlerde giderek arttı. Bu da mühendisleri ve tasarımcıları gizli olabilecek küçük alanlara yatırım yapmayı yeniden düşünmeye veya büyük alanları akıllıca bölmeye zorladı.
Böylece evlerin içinde gizli yerler yaratmak için yenilikçi görselleştirmeler geliştirmeye başladılar.
İç tasarım açısından gizli alanlar, kullanılmayan alanı yeniden planlamanın iyi bir yolu ve benzersiz bir kişisel dokunuş eklemenin eğlenceli ve gizemli yöntemi.
Gözden uzak bir alana, bir kilere, bir şarap mahzenine, bir çamaşır odasına ve hatta bir çocuk oyun alanına sahip olmak için gizli odalar ideal bir seçenek.
Geniş odalarından birini ikiye bölüp duvarın kulpsuz bir kapı ile açılıp kapanması için bir sürgü ile hareket etmesi sağlanarak gizli bir alan elde edilebilir ve arkasında kapı varmış gibi görünmesin diye dolap, kitaplık, ayna, şömine, açılır kapanır mobilya gibi pek çok yolla gizlilik sağlanabilir.
Bu kapıları açmanın yolu genellikle bir kitaba basmak, bir şamdanı çekip çıkarmak, bir şişe şarabı çevirmek veya gizli bir düğmeye basmak gibi eğlenceli bir aktivite.
Koruma ve gizlilik gerektiren odalarda parmak izi veya iris tarayıcılar gibi daha gelişmiş teknolojiler de kullanılabilir.
Independent Arabia
YORUMLAR
Yorum Yap