Evinizde Varsa Dikkat!
Evinizde kiler alanı gibi kullandığınız bir bölüm varsa bazen oradan küçük zararsız kelebeklerin çıktığını görürseniz.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Güveler kendi başlarına uçarak eve cam veya pencereden girmezler. Larva ve yumurtaları tarafından istila edilmiş bir gıda ambalajı içinde olurlar. Bu durum bir süre farkedilmez ancak artık yetişkin olan güveler, uçarak etrakta gezmeye başlar. Bu süre boyunca içinde büyüdüğü ambalajdaki gıda, dışkı ve larva kalıntılarıyla kullanılamaz hale gelmiştir. Güveler direkt olarak insana zarar vermese de, yaşadıkları gıda ambalajlarından bir şeyler yemek insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır.
Gastrointestinal hastalıklar
Mide ağrısı, şişkinlik, ishal, mide bulantısına yol açabilir. Un güvesi yumurtalarını ve larvalarını yemek direkt olarak herhangi bir sağlık sorununa yol açmasa da salgıladıkları dışkılar ciddi anlamda rahatsızlık verebilir. Bu nedenle yem güvelerinin bulaştığı yiyecekler derhal atılmalıdır.
Alerjiler
Yiyecek güvelerinin ince dışkıları hava yollarına girerse, bazı kişiler burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma veya alerjik konjonktivit gibi alerji semptomlarıyla da reaksiyona girebilir. Diğer alerjilerde olduğu gibi, tekrarlanan temas, zeminin değişmesine bile yol açarak astıma neden olabilir .
Cilt hastalıkları
Güve bulaşmış yiyecekler, cilt hastalıklarına bile neden olabilir. Bunlara kaşıntılı deri döküntüleri dahildir. Özellikle, yaşlılar veya daha önce hastalıkları olan kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ile alerjisi veya astımı olan kişiler, kontamine gıda tüketimine karşı hassas tepki verebilirler.
Solunum zorluğu
Un güvelerinin istilası da dolaylı olarak sağlığımıza zarar verebilir: Un güvesinin larvaları nem salgıladığından, yüksek oda sıcaklığıyla birlikte küflenmeyi teşvik edebilir ve akarları çekebilir. Evdeki küf, diğer şeylerin yanı sıra yorgunluğa, konsantrasyon sorunlarına, baş ağrılarına, solunum hastalıklarına, alerjilere ve sindirim sorunlarına neden olabilir.
YORUMLAR
Yorum Yap