Kitap Fiyatlarına Zam Bekleniyor!
"İnce kitaplarda bile üç haneli rakamlar uzak değil"
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Başta kağıt fiyatları, matbaa giderleri olmak üzere işyeri, depo kirası, bandrol ve nakliye gibi giderlerin katlanması, yayıncıları kara kara düşündürüyor.
Destek gelmezse pek çok yayınevi yeni yılda ayakta kalamayabilir
Art arda gelen zamlar nedeniyle pek çok ürünün fiyatlarında fahiş artışlar yaşanıyor.
Bu ürünlerin arısında kitaplar da geliyor. Fiyatları 60-70 lira bandına yükselen kitapları okumak Türkiye'de lüks hale geldi.
Bu durum en çok öğrencilerle okumayı seven ve bunun en temel ihtiyaçlardan biri olduğunu düşünen kesimi zorladı.
Yayınevleri yetkilileri ne mevcut durumdan memnun ne de önlerini görebiliyor.
Yayıncılar yılbaşında bile fiyatların ne olacağını kestiremediklerini söylüyor.
Bilindiği üzere yayınevlerinin en büyük maliyet kalemi, kağıt.
Dövize endeksli bu ürünün fiyatının artması ve doların yükselmesi, giderlerin katlanmasına neden oldu.
Buna bir de kira, depo gideri, bandrol ve nakliye gibi farklı kalemler eklenince yayıncılıktaki karlılık hiç olmadığı kadar düştü.
400 sayfalık bir kitaptan 2 bin 200 adet basmanın maliyeti 11 ay önce 9 bin 500 TL civarındayken, bu rakam 26 bin TL seviyelerine yükseldi.
200'lü sayfalarda da sonuç benzer oldu. Yaklaşık yüzde 175'lik zam oranı yayıncıların belini büktü.
Independent Türkçe'nin görüş aldığı yayıncılar, özellikle son iki senedir ayakta durmakta zorlandıklarını aktardı.
Yeni çıkacak kitaplarda fiyatların daha da yükseleceğini ifade eden isimlere göre yüzde 20'lik yeni bir zam hiç da şaşırtıcı değil.
"Bu ülkede kitap okumak zaten lüks gibi görülüyordu"
Mana Yayınları'nın kurucusu Latif Kınataş'a göre matbuat (basılı yayın) maliyetleri yüksek oranda arttığından mevcut gidişat pek çok yayınevi açısından sürdürülebilir değil.
Sadece kağıt fiyatları değil, ofis ve depo kirası ödeyen yayınevlerinin darda olduğunu söyleyen Kınataş, kartopu gibi büyüyen giderlere yetişilmediğini belirtti.
Kınataş'ın verdiği bilgilere göre kiralar üçe katlandı. 3 bin lira kira ödenen yer, 10 bine çıktı. Depo kirasında da durum aynı. Kitap gönderilecek koliler de üç katı oldu. Bir koli ortalama 30 lira civarında. Kargo maliyetleri de katlandı. Bu ülkede kitap okumak zaten lüks gibi görülüyordu, ihtiyaç listesinde görülmüyordu. Şimdi daha da kötüye gitti.
"Elbette kitap sevdalıları, okumaya gönül veren, kültürü önde tutan kesim mutlaka var" diyen Kınataş, "Onlar kitapları ihtiyaç listesinin ilk sırasından düşürmeyecek, zorlansalar da okuyacaklar ama bu da belli bir kesim" ifadelerini kullandı.
"Marjinal de olsalar esas küçük yayıncılar desteklenmeli"
Fuarlarda da satışların çok düştüğüne değinen Latif Kınataş, fikir yayıncılarının bile stant kirasını çıkarmak için farklı ürünler sunduğunu, nitelik ve içerik kriterlerinin değiştiğini ve herkesin 'günü nasıl kurtarırım' derdine düştüğünü vurguladı.
Yayıncılara desteğin şart olduğunu savunan Kınataş, şöyle konuştu:
Sübvansiyon gerekli, aksi takdirde birçok yayıncı matbu basımı terk etmek zorunda kalacak. Bu durumda bir tek holding yayıncıları yayıncılığı sürdürebilir, onlar da zaten tekel. Esas küçük yayıncılar desteklenmeli, korunmalı. Marjinal de olsalar, gözetilmeleri gerekli. Büyük yayıncılar fikir dünyasına katkıda bulunsa da kendi görüşlerine uygun bulmayıp yayımlamadıkları kitaplar var. Çeşitliliği sağlamak için küçük yayıncıların daha fazla gözetilmesi şart.
Geçmişte 6 ayda bir değiştirdikleri fiyatlarda artık 3 ayda bir, kimi zaman ise her ay güncelleme yaptıklarını, bu durumun ne kendileri ne de tüketiciler açısından tolere edilebilir olduğunu aktaran Kınataş, yeni çıkacak kitaplarda maliyetin daha da yükseleceğine dikkati çekti.
"Yeni nesil, sosyal medyada geziniyor, eskilere göre daha az kitap okuyor"
Latif Kınataş'a göre sosyal medyaya ilgi arttıkça fikir yayıncılığına azaldı. Geçmişte de insanlar fikir yayıncılığına mesafeliydi, zihni yorduğundan cazip gelmedi ama neticede düşünen, üreten bir kesim de var, hep de oldu. Ama günümüzde çok zayıfladı.
Genç neslin eskilere kıyasla kitaba daha az ilgi duymasının altında yatan sebeplerin başında sosyal medyanın geldiğini dile getiren Kınataş, "Özellikle gençlerin günün ne kadarını kitap okuyarak ne kadarını sosyal medyada gezinerek geçirdiğini görmek mümkün. Yalnızca gençler de değil. Karamsar tablo çizmek istemem ama gerçekler ortada. Yeni nesil, eskilere göre daha az kitap okuyor" şeklinde konuştu.
“Yayıncılığın sübvanse edilmesi şart"
Grafik tasarım, bandrol, baskı ücreti adede bölündüğünde onu 4-5 ile çarparak etiket fiyatını belirlendiğini söyleyen Kınataş, işletme giderleri hariç olmak üzere 10 liraya mal edilen bir kitabın etiket fiyatının 40-50 lira arası olduğunu söyledi.
Kınataş, dağıtımcıya yüzde 45-50 indirimle verildiğinden belirlenen etiket fiyatının 25 lira civarında olduğunu kaydetti.
"Devlet kitaplardan belli miktarda kitap satın alsın"
Son olarak yayıncılık konseptinin de değişime uğradığını, klasik yayıncılıktan elektronik kitap (e-book) formatına geçildiğini vurgulayan Kınataş, "Bazı kitaplar artık matbu olarak basılmıyor. Ofset yerine dijital baskıyla ihtiyaç kadar basılanlar var. Bin-iki bin yerine 200-500 yüz adet basma yoluna gidiliyor. Basılan kitap satılmayıp depoda birikiyorsa, bu maliyetinizi daha da artıyor" şeklinde konuştu.
Yaz döneminde düşen kitap satışları okulların açılışıyla bir nebze hareketlense de yine de çok düşük kaldığını belirten Kınataş, bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi devletin çıkan kitaplardan belli miktarda satın almasının bir benzerinin Türkiye'de hayata geçirilmesini talep etti.
"30 yıllık yayınevinde 5 kişi kaldık"
30 yıllık bir yayınevi olan Çıra Yayınları'ndan Hasan Güler de sübvansiyonun şart olduğu görüşünde.
Yayınevlerinin küçüldüğünü, kendilerinin de Çıra'da 8 kişiyken önce 6'ya ardından 5'e düştüklerini belirten Güler, yarın ne olacağını da bilmediklerini savundu.
"15 liraya matbaadan çıkan bir kitap ortalama 80 liraya raflarda oluyor"
Kapak baskı ücretine ek olarak 160 sayfaya kadar cildin sabit olduğunun altını çizen Güler, 15 liraya matbaadan çıkan bir kitabın ortalama 80 liradan raflardaki yerini aldığını aktardı ve şunları ekledi:
208 sayfa, 15 lira maliyetle matbaadan çıkan bir kitabın indirimsiz liste fiyatı 80 TL civarındadır. Zincir mağazalarda genellikle indirim olmaz ancak internetten bu kitabı yüzde 25-30’luk indirimle 60 TL civarına satın alabilmek mümkün olur.
"Editörlük meslek olmaktan çıkıp ek işe dönüyor"
Çeviri olursa ekstra ücret ödendiğini vurgulayan Güler, artık tam zamanlı editörler yerine serbest (free-lance), telif karşılığı çalışan kişilerin tercih edilmeye başlandığını söyledi.
10 kişinin yapması gereken birin işin 4-5 kişi tarafından yapıldığını ve bununda beraberinde kalite düşüklüğünü getirdiğini anlatan Güler, masraflara bakıldığında ana kalemi ise kağıdın oluşturduğunu vurgulayarak, "15 bin liralık maliyetin hemen hemen yarısı kağıt. Dövize endeksli ve döviz bazlı arttığından yayıncı açısından iki katı zarar. Bin euro olan kağıt, 1300 euro oluyor. Avrupa'daki enerji krizi fabrikalara yansıyor ve birinci elden etkileniyoruz. Hammadde sıkıntısı var" diye konuştu
"Kağıt konusu çözülmedikçe yayınevleri küçülmeye devam edecek"
Fuarlardaki satışların da yarı yarıya düştüğünü hatırlatan Güler, kağıt konusu çözülmedikçe yayınevlerindeki küçülmenin süreceği konusunda uyardı.
Güler, sorunun çözülmesi halinde ise kitapların daha ucuz olacağını ve halkın da okuyabileceğini vurgulayarak, "Üretim de istikrar da istihdam da artar" dedi.
"İnce kitaplarda bile üç haneli rakamlar uzak değil"
Önlem alınmadığı takdirde yeni yılda kitap fiyatlarında yüzde 20'lik artış olacağını ifade eden Hasan Güler, bu gidişata 'dur' denilemezse ince kitaplarda bile üç haneli rakamların uzak olmadığını sözlerine ekledi.
YORUMLAR
Yorum Yap