Esrarın Kovid-19'la İlişkisine Dair Söylenenler Yalan Çıktı!

"Faydalı" deniyordu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Kenevir bitkisinden üretilen esrarın Kovid-19'la bağlantılı etkilerine dair farklı bulgular ediniliyor (Reuters)

Esrar kullanımının Kovid-19'u ağır geçirme riskini artırdığı bulundu. 

2019'da ortaya çıkarak dünyaya yayılan koronavirüsün daha yaşlı, diyabet gibi hastalıklardan muzdarip veya sigara içen kişilerde daha ciddi sonuçlar yarattığı uzun zamandır biliniyor.

Fakat bilim dünyası, esrarın hastalığın şiddetini nasıl etkilediği üzerinde fikir birliği sağlamış değil. 2021'de yayımlanan bir çalışmada esrar bağımlılarının Kovid-19'a yakalanma riskinin daha yüksek olduğu tespit edilmişti.  

Geçen yıl yapılan bir araştırmadaysa esrar tüketen Kovid-19 hastalarının, tüketmeyenlere göre hem daha olumlu sağlık sonuçlarıyla karşılaştığı hem de ölüm risklerinin daha düşük olduğu öne sürülmüştü. 

JAMA Network Open adlı hakemli dergide cuma günü yayımlanan araştırmada esrarın, Kovid-19'u ağır geçirme riskini neredeyse sigara kadar artırdığı bulundu. 

Araştırmada ABD'nin Missouri ve Illinois eyaletlerinde Kovid-19 tedavisi alan 72 bin 501 kişinin verisi incelendi. Bilim insanları hastalığa yakalanmadan önceki yıl en az bir kez esrar kullandığını bildiren kişilerin hastaneye yatırılma ve yoğun bakıma alınma ihtimalinin kullanmayanlardan daha yüksek olduğunu kaydetti. 

Sigara kullanımı, aşı durumu, diğer sağlık koşulları, tanı tarihi ve demografik faktörler hesaba katıldığında esrar kullananların, kullanmayanlara göre hastaneye kaldırılma ihtimali yüzde 80, yoğun bakıma alınma ihtimali yüzde 27 daha fazlaydı. 

Tütün kullanan Kovid-19 hastalarının sigara içmeyenlere kıyasla hastaneye yatırılma ihtimali yüzde 72, yoğun bakıma alınma olasılığı da yüzde 22 daha yüksekti. 

Makalenin kıdemli yazarı Li-Shiun Chen, "Halk arasında esrar kullanımının güvenli olduğu, sağlık üzerinde sigara veya içki kadar kötü etki yaratmadığı, hatta iyi gelebileceği gibi bir algı var" diyor:

Bence bunun nedeni, esrarın sağlık üzerindeki etkilerine dair tütün ya da alkole kıyasla çok fazla araştırma yapılmaması. Biz Kovid-19 bağlamında esrar kullanımının zararsız olmadığını bulduk. 

Esrarın neden böyle bir etki yarattığı sorusunun cevabı çalışmada yer almıyor. Araştırmacılar, tütün dumanının akciğer hasarına neden olduğu gibi esrar dumanını solumanın da hassas akciğer dokusuna zarar vererek kişiyi enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getirmesinin ihtimallerden biri olduğunu söylüyor. 

Yeni çalışmada ayrıca esrar tüketiminin Kovid-19 hastalarının ölüm riskini artırdığını gösteren bir veri de elde edilmedi. Chen "Esrarın tek başına gösterdiği etki, hastaneye yatış ve yoğun bakım riski açısından tütünün etkisine benziyor" diyerek ekliyor:

Ölüm riski açısından tütünün yarattığı risk açık fakat esrar için daha fazla kanıta ihtiyaç var.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz