Çocuklar Dedikodu Yapar mı?

Yeni bir araştırmaya göre çocuklar 7 yaşından itibaren dedikodu yapmaktan hoşlanıyor ve tek bir olumsuz söylentiden bile etkilenebiliyorlar.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Araştırmacılar, dedikodunun ilişkileri nasıl etkilediğini inceledi ve sadece yetişkinlerin değil, çocukların bile dedikodudan zevk aldığını, ortaya çıkan söylentilerden etkilendiklerini gösterdi.
 
Yeni araştırmalara göre çocuklar da yetişkinler gibi dedikodu yapıyor ve olumsuz söylentilere kolayca kapılabiliyorlar. Araştırmaya olumlu, tarafsız veya olumsuz dedikoduları paylaşan kuklaların videoları gösterilen yedi yaşındaki 108 çocuktan oluşan bir grup katıldı.
 
Olumsuz dedikodu, bir kişinin bir akranının oyuncağını kırdığını veya çaldığını, birine vurduğunu veya birini dışladığının söylenmesini içeriyordu. Olumlu dedikodular arasında ise kişinin oyuncaklarını paylaştığı, başı belada olan bir akranına yardım ettiği ve bir akranının odayı temizlemesine yardım ettiği yer alıyordu.
Daha sonra çocuklardan videodaki kuklaların bahsettiği ayrı bir gruba ödüller vermeleri istendi.

DEDİKODU ÇOCUKLAR İÇİN ETKİLİ

Analiz, tek bir kaynaktan olumlu dedikodu duymanın çıkartmaları kime verdiklerini etkilemek için yeterli olmadığını, birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikodunun bunu yaptığını ortaya çıkardı. Ancak tek bir olumsuz dedikodu, o kişiye çıkartma vermemeye karar vermeleri için yeterliydi.

Japonya'nın Kyoto kentindeki NTT İletişim Bilimi Laboratuvarlarından ekip, Royal Society Open Science dergisinde şunları yazdı: "Dedikodu sayesinde bireyler, sosyal gruplarında kimin iyi ya da kötü olduğu hakkında etkili bir şekilde bilgi edinebilirler.

Dedikodu çocuklar için bile etkili bir bilgi; ancak bireyler dedikodunun aktardığı bilgilere güvenirken dikkatli olmalı çünkü bu bilgiler manipüle edilebilir veya önyargılı olabilir."

Ekip elde ettikleri sonuçlarla ilgili ise şunları yazıyor: "Bizim çalışmamızda yedi yaşındaki çocuklar ödülleri birden fazla kaynaktan gelen olumlu dedikodulara göre dağıttılar ve tek bir kaynaktan gelen dedikodulara güvenmediler. Buna karşılık, sayısına bakılmaksızın olumsuz dedikodulara güvendiler."

Daha önce yapılan bir araştırma da başkaları hakkında dedikodu yapan kadınların kıskançlık ve düşük özgüvenden kaynaklandığını göstermişti. Araştırmacılar, genç kadınların, fiziksel olarak çekici romantik rakiplerle karşılaştıklarında kendileri için fırsatlar yaratmak amacıyla dedikodu yaptıklarını keşfetti.

Ayrıca romantik ilişkilerde daha kıskanç olan kadınların, rakiplerinin cinsel itibarlarına zarar verebilecek olumsuz bilgileri yayma olasılıklarının daha yüksek olduğu da keşfedilmişti.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz