Çin'in Tek Çocuk Politikasını Terk Etmesi: Ne Kadar Etkili?

"20 milyon kız çocuğu kayıp"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN, Çin'in tek çocuk politikasını yürürlükten kaldırmasına rağmen bunun bıraktığı izlerin, Pekin'in mevcut nüfus planlama projesini olumsuz etkilediğini yazıyor. 

Analizde, Çin'deki yeni nesil kadınların, "ailelerinin mücadeleleri ve tek çocuk politikası altında yaptıkları fedakarlıklardan dolayı ebeveynliğe isteksiz baktığı" değerlendirmesi paylaşılıyor.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu'nun ocakta yayımladığı verilere göre, 2022'de 1 milyar 411 milyon olan Çin anakarası nüfusu, 2023'te 1 milyar 409 milyona gerilemişti.

Geçen yıl 9,02 milyon bebek dünyaya gelirken doğum sayısı, 9,56 milyon bebeğin dünyaya geldiği 2022'ye göre yüzde 5,6 azalmıştı.

Doğum oranı da binde 6,39'yla ulusal kayıtların tutulmaya başlandığı 1949'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. 

1980-2015'te uygulanan tek çocuk politikasının ardından, 2021 itibarıyla çiftlere üç çocuk sahibi olma izni verilmişti.

Tek çocuk politikasının en sıkı uygulandığı dönem olan 1990'larda doğan Fang, annesinin ikinci bir çocuk daha dünyaya getirmesiyle büyük zorluk yaşadıklarını anlatıyor. 

Fang, ailesinin kendisini en büyük amcasının çocuğu olarak göstermek durumunda kaldığını belirtiyor. 

Evli ve 30 yaşındaki kadın, bu deneyimin kendisinde bıraktığı iz nedeniyle çocuk sahibi olmak istemediğini söyleyerek şunları ekliyor: 

Kendi çocukluğum boyunca hissettiğim tüm korkular, savrulmalar ve güvensizlik, bu kararımda öyle ya da böyle belirleyici oldu.

Tek çocuk politikası döneminde kırsal kesimdeki çiftlerin, ilki kız olması şartıyla ikinci bir çocuk sahibi olmasına da izin veriliyordu. 

Bu uygulamanın geçerli olduğu 19 eyalet arasında yer alan Şantung'da doğan Yao, annesi üçüncü çocuğa hamile kalınca büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatıyor.

25 yaşındaki Yao, hamile kalan annesinin başka bir köye kaçıp kendisini dedesi ve ninesine emanet ettiğini belirtiyor.

Haberde, tek çocuk politikası döneminde cinsiyete dayalı kürtajlar ve çocuk ölümleri gerçekleştiğine de işaret ediliyor. Xi'an Jiaotong Üniversitesi'nden Li Şuzhuo, bu uygulama nedeniyle yaklaşık 20 milyon kız çocuğunun "ortadan kaybolduğunu" iddia ediyor. 

Analizde, tek çocuk politikasının bıraktığı etkinin Pekin'in nüfus planlama projesine olumsuz yansıdığına dikkat çekilirken, Yang ve Fao'nun anlattıklarının bağımsız olarak doğrulanamadığı belirtiliyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz