Çiftlere Müjde! Tartışmalarda 5 Saniye Kuralı!

"Terapiden daha ucuz"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Psikologlar, çiftler arasındaki tartışmalarda gerginliği azaltabilecek 5 saniye kuralını belirledi. 

İskoçya'daki St. Andrews Üniversitesi'nden psikologların yürüttüğü çalışmada, tartışma sırasında 5 saniye ara vermenin gerginliğin tırmanmasını önlediği ortaya kondu. 

Hakemli Communications Psychology dergisinde yayımlanan araştırmada 104 çiftin saldırganlık seviyeleri, akademisyenlerin tasarladığı rekabetçi bir oyunla incelendi. 

Oyunda katılımcılar, partnerlerine istedikleri ses seviyesinde rahatsız edici bir gürültü gönderebiliyordu. 

30 turdan oluşan oyunda, çiftler tartışmaya başladığında farklı zamanlarda 5 ila 15 saniyelik aralar verildi. 

Katılımcıların duygusal tepkileri, mikrofona ve 360 derecelik açıya sahip kameraların yanı sıra gelişmiş yapay zeka teknolojileriyle analiz edildi. 

Araştırmacılar, oyun sırasında çiftlerin saldırganlık seviyelerinin kademeli şekilde artarak birbirine yaklaştığını gözlemledi. Ancak verilen 5 saniyelik araların, bu örüntüyü bozarak karşılıklı saldırganlık seviyesini azalttığı belirlendi. 

Doktora öğrencisi Annah McCurry, çalışmayı Dr. Robert May and Prof. David Donaldson gözetiminde gerçekleştirdi. 

"Bu, çiftlerin yaşadığı ve tırmanma riski barındıran sıradan tartışmaları yönetmekle ilgili" diyen McCurry, testin düşük seviyeli çatışmalar için geçerli olduğunu ve verilen araların tartışmanın şiddetinin tırmanmasını engellediğini belirtiyor. 

Akademisyen, böyle bir deneyin ilk kez yapıldığına dikkat çekerek şöyle devam ediyor: 

Çiftleri 5 saniyelik bir mola vermeye zorlamak, 10 veya 15 saniyelik bir mola kadar etkili oldu. Bu da en kısa duraklamaların bile bir tartışmayı yatıştırmayı sağlayabileceğini gösteriyor.

Yöntemin günlük rutinlerde uygulanabilecek basit bir metot sunduğunu ifade eden McCurry, "Bu çift terapisinden daha ucuza gelir" diyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz