Cem Küçük İsyan Etti!

Küçük, Anayasal hakkı olan 19.77 enflasyon farkını alan emeklilere 5.23 zam yapan hükümete isyan ederek zammı yetersiz buldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Seyyanen zamdan mahrum bırakılan 16 milyon emekliye sadaka gibi zam yapıldı. Anayasal hakkı olan 19.77 enflasyon farkını alan emeklilere 5.23 zam yapan hükümete yandaş gazeteci Cem Küçük de isyan ederek zammı yetersiz buldu.

Yeniakit'in haberine göre, emekliler, normal şartlarda altı aylık enflasyon farkı üzerinden zam alıyordu. Son açıklanan enflasyon verisiyle emekli zammı yüzde 19,77 olmuştu. Anayasal hakkı olan 19.77'lik enflasyon farkını alan emekliler tüm ümidini seyyanen yapılacak zamma bağlamıştı.

Seyyanen zamdan mahrum bırakılan emeklilere hükümet 5.23 zam yaptı. TÜİK'e göre haziranda aylık enflasyon yüzde 3,92, yıllık enflasyon yüzde 38,21, 6 aylık enflasyon yüzde 19,77 oldu.

ENAG'a göre ise haziranda tüketici fiyatları aylık yüzde 8,54, yıllık yüzde 108,58, 6 aylık yüzde 50,53 arttı.

Ancak en düşük memur maaşlarının seyyanen yapılan zamla 21 bin liraya yükseltilmesi sonrası emeklilerin de ek zam talebi ortaya çıkmıştı.

Torba yasaya eklenen kararla, emekli maaşlarına yapılacak zam yüzde 25 olacak. Buna göre, EYT'den faydalanan vatandaşların da bu kapsama alınması için ayrı bir önerge verileceği öğrenildi.

CNN Türk editörü Gülşen Coşkun, gelişmeye ilişkin detayları anlattı: Netleşmiş oldu, teklifte yüzde 25 oranında artırılması sağlanacak. Önerge teklife eklenecek ve bu teklifle geçmiş olacak. Torba teklifte memurlara ilişkin teklif gelmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilere ilişkin de talimatı verdim demişti. Oran ne olacak diye merakla bekliyorduk. Hak sahiplerinin refahı göz önünde bulundurulmuştur ifadesi yer alıyor.

Cumhurbaşkanı 'Talimat verdim' dedikten sonra oranın netleştiğini görüyoruz. Burada oransal bir zam görüyoruz, seyanen zam şu an için görmüyoruz.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan gazeteci Cem Küçük, emekli maaşına yapılan zammın yeterli olmadığını söyledi.

Cem Küçük yaptığı açıklamada, "Emekliye verilen zam asla yeterli değil. Mutlaka gözden geçirilsin" dedi.

7.500 TL'YE ZAM YOK

Önergelere göre yüzde 25'lik zam, daha önce 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekli aylığına uygulanmayacak. Emekli zamları sadece kök aylıklara yapılacak.

Buna göre örneğin kök aylığı 6 bin lira olup Hazine desteğiyle 7.500 lira aylık alan emeklinin 6 bin liralık kök aylığına yüzde 25 zam yapılacak.

Bu emeklinin kök aylığı 7.500 liraya yükselecek. Ancak bu emekli zaten 7.500 lira aylık aldığı için ilave zam alamayacak. Hazine bu emekliye destek ödemesi yapmamış olacak.

Buna karşılık örneğin kök aylığı 6 bin 500 lira olan ve Hazine desteğiyle 7 bin 500 lira aylık alan emeklinin 6 bin 500 liralık aylığı yüzde 25 artacağı için bu emeklinin yeni zamlı aylığı 8 bin 125 liraya çıkacak.

Halen 7 bin 500 lira emekli aylığı alıp kök aylığı 6 bin liranın altında olan bütün emekliler zamsız kalacak, 7 bin 500 lira aylığı almaya devam edecek.

EMEKLİLER İSYANDA

Seçimden önce verilen sözü yerine getirmek için kendilerine zam yapıldığını belirten bir emekli "Memurlara kepçe ile zam yapan hükümet ömrünün son günlerini geçiren biz emeklilere 5.23 zam yaptı. Laf ebeliği yapıp yüzde 25 zam yaptık diyorlar.

Anayasaya göre benim enflasyon farkım 19.77. yüzde 25 zam yapsalardı benim alacağım zam oranım 44.77 olacaktı. Enflasyon farkını zam olarak gösterenlere de lanet olsun" dedi.

Her toplumun hak ettiği şekilde yaşadığını belirten aynı emekli "Bir ekmek 8 TL olmuş. Bir bardak çay 5 TL. Benim maaşım düşük olduğu için bu zamdan yararlanamıyorum.

Hükümetim beni açlığa mahkum etti. Ramazan ayında tuttuğum 1 aylık orucu hükümetim sayesinde 5 ay daha tutacağım. 7 bin 500 TL ile geçinmek hele hele İstanbul'da mucize ötesi" diye konuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz