Canan Karatay: Hanımlar Fıttırmış!

"En büyük zehir bunlar! Evlerinize sokmayın”

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ünlü profesör Canan Karatay, beslenme tavsiyeleriyle sık sık gündeme gelse de bu kez ev hanımlarına temizlik yaparken dikkat etmeleri gerekenleri anlattı. Karatay, “Evler deterjanla dolu. En büyük zehir bunlar! Evlerinize sokmayın” uyarısında bulundu.

Birçok uzman deterjanların insan sağlığına ciddi zararları olduğu konusunda hemfikir. Ancak insan sağlığını tehdit eden tek temizlik ürünü deterjanlar değil, bulaşık süngerleri ve diğer kimyasal barındıran temizlik malzemeleri de deterjanlar kadar sağlığa zarar veriyor. Genellikle gıda ve beslenme tavsiyelerine aşina olunan Prof. Dr. Canan Karatay'da bu kez bu konuya el attı. Karatay, “Hanımlar fıttırmış, kusura bakmasınlar" dedi.

"En büyük zehir bunlar!"

Özellikle ev hanımlarının sıklıkla kullandığı temizlik malzemelerine ilişkin konuşan Canan Karatay, “Evler deterjanla dolu. En büyük zehir bunlar! Evlerinize sokmayın” dedi. Bulaşık süngerlerinin insan sağlığı açısından oldukça zararlı olduğunu ve sık sık değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. 
Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür

Ev hanımlarını üstüne basa basa uyaran Prof. Dr. Canan Karatay, sünger yerine bez kullanabileceğini söyledi. Deterjanlar konusunda da önemli uyarılarda bulunan Karatay, şu ifadeleri kullandı: “Biz evde sünger kullanmıyoruz, bez kullanıyoruz, bezi sürekli yıkıyoruz. Bulaşık süngerlerindeki mikroplar çok sıcak suda ölür. Sıcak suda ne bakteri kalır ne virüs. Deterjan öldürmez, sıcak su öldürür. Dikkat edilmeli, bulaşık süngerlerini sık sık değiştirmek gerekli.

"Sünger bir yana evler zaten deterjanla dolu"

Karatay, "Hanımlar deterjan kullanımı konusunda fıttırmış zaten, kusura bakmasınlar. Deterjanlar mikrop ve bakterilerden çok daha tehlikeli. Sünger bir yana evler zaten deterjanla dolu. En büyük zehir bunlar! Evlerinize sokmayın.”

Kimyasallar vücuttaki hücrelerin DNA’sını bozuyor

Bu ürünlerin DNA'mızı bozan kimyasallardan üretildiğini belirten Canan Karatay, “Deterjan ve dezenfektanlarda bulunan kimyasallar vücuttaki hücrelerin DNA’sını bozuyor. Bütün hastalıkların temelinde de vücuttaki DNA’nın bozulması var. Bu nedenle deterjanları çöpe atın. Çamaşırları sodyum bikarbonat ile yıkayın."
Bulaşıkları makinede değil sabunla yıkayın

"Bulaşıkları da makinede değil normal sabunla yıkayın. Evde kullanılan temizlik malzemeleri sadece çarşaflarda vs. kalmıyor, havaya da karışıyor ve biz bunları soluyoruz, vücut o zehir içeri girmesin diye burnu tıkıyor. Vücut kendini böyle koruyor.”

Doğal çamaşır deterjanı yapımı

Malzemeler

1 litre su
1 su bardağı çamaşır sodası
yarım su bardağı sabun tozu (zeytinyağı kokulu olabilir)
yarım su bardağı boraks
Yapılışı

Doğal çamaşır deterjanı yapmak için 1 litre suyu kaynatın. Kaynayan su içine çamaşır sodası, boraks ve sabun tozunu ilave edin. İyice karıştırın. Bu karışımdan yarım çay bardağı kadarını çamaşır makinenizin deterjan bölümüne koyun. Çamaşırlarınızı güvenle yıkayın

Doğal bulaşık deterjanı yapımı

Malzemeler

1 bardak kaynar su
1 tatlı kaşığı boraks
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı sabun tozu
Yapılışı

Tüm malzemeleri iyice karıştırın. Macun kıvamına gelince normal bulaşık deterjanınızı kullandığınız gibi bulaşık süngeri yardımı ile kullanabilirsiniz.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz