Biden, Trump Seçilirse Yemin Törenine Katılacak!

Başkan Biden, yemin eden Trump olsa bile sıradaki yemin törenine katılacağını söyledi

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Salı günü Donald Trump'ın tavırlarını eleştiren ABD Başkan Joe Biden, kasımda yeniden seçilmesi halinde eski başkanın yemin törenine katılacağını söyledi.

Marine One'la (ABD Başkanı'nı taşıyan helikopter -ç.n) New Orleans'a hareket etmeden kısa süre önce Beyaz Saray'ın güney bahçesinde duran Başkan'a, Cumhuriyetçi adayın başarılı olması halinde yemin törenine katılıp katılmayacağı soruldu.

Biden, Trump'ın 20 Ocak 2021'deki yemin törenine katılmayı reddetmesine atıfta bulunarak, "Ben onun gibi terbiyesiz değilim" yanıtını verdi.

Bilindiği üzere Trump, Biden'ın yemin törenine katılmayarak giden başkanın bayrağı gelen başkana devretmesi geleneğini bozmuştu. Trump'ın 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını kabul etmeyi veya iktidarın devrine katılmayı birkaç hafta boyunca reddetmesi nedeniyle iki adam arasındaki gerilim tüm zamanların en yüksek seviyesindeydi.

Eski Başkan, Biden'ın kazandığını kabul etmeyi reddetmişti. Aylarca seçimlerde hile yapıldığına dair asılsız iddialar yaymış ve destekçilerini seçimin kendisinden "çalındığı" iddialarıyla kışkırtmıştı.

Yemin töreninden birkaç hafta önce, 6 Ocak 2021'de Trump bir "Hırsızlığı Durdurun" mitingi düzenlemiş ve destekçilerinden oluşan bir kitleyi Kongre Binası'na yürümeye ve ülke için "deli gibi savaşmaya" teşvik etmişti.

Daha sonra öfkeli Trump destekçilerinden oluşan kalabalık, Kongre'nin seçim sonuçlarını onaylaması gerekirken Kongre Binası'na şiddetle hücum etmişti.

Birkaç hafta sonra Biden, ABD'nin 46. Başkanı olarak yemin etmek üzere ulusal sahneye çıktığında Trump, Marine One'la yola çıkmış ve Florida'nın Palm Beach kentindeki konutuna gitmişti.

O tarihte Biden, Trump'ın gelmemesinin "iyi bir şey" olduğunu söylemişti.

Biden, Trump'ın yemin törenine (hiç değilse nezaketen) katılacağını ima ederken gazetecilere Trump'ın Amerikan güvenliği için "gerçek bir tehlike" olduğunu da savundu.

Başkan, 20 yaşındaki silahlı bir saldırganın bir miting sırasında eski başkana suikast girişiminde bulunmasının ardından Trump hakkındaki kışkırtıcı siyasi söylemin "azaltılmasını" istedi.

Bir muhabirin Trump'ın Amerikan güvenliği için bir tehdit olduğunu söylemesinin Biden'ın bölücü söylemin azaltılması talebiyle uyumlu olup olmadığını sorması üzerine Başkan şu yanıtı verdi:

Bu sadece bir açıklama. Bu gerçeklere dayanan bir ifade.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz