BM O Ülkede Kıtlık Tehdidi Belirdiğini Bildirdi!

UNDP, Sudan'da devam eden iç savaşın halk üzerindeki sosyoekonomik etkisine ilişkin yeni bir rapor yayımladı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

UNDP, Sudan'da devam eden iç savaşın halk üzerindeki sosyoekonomik etkisine ilişkin yeni bir rapor yayımladı.

Raporda, Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 19 aydır süren iç savaşın insanları derinden etkilediği aktarılırken "Sudan nüfusunun neredeyse yarısı, yaklaşık 26 milyon kişi şu anda gıda güvensizliğiyle karşı karşıya. Ülkenin önemli bir bölümünde kıtlık tehdidi beliriyor." ifadelerine yer verildi.

GÖÇ EDENLERİN SAYISI 11 MİLYONU AŞTI

Sudan'da ülke içinde göç edenlerin sayısının 11 milyonu aştığı kaydedilen raporda, bu duruma, devam eden çatışmanın ciddi etkisinin olduğu vurgulandı.

Raporda, ülkedeki tam zamanlı istihdamın keskin şekilde azaldığının altı çizilerek "Hanelerin yüzde 18'i artık gelir bildirmiyor, bu iç savaş öncesi sadece yüzde 1,6'ydı." ifadeleri kullanıldı.

Sudan'da kentsel nüfusun neredeyse yarısının orta ila şiddetli gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olduğu kaydedilen raporda, kentlerdeki hanelerin yalnızca yüzde 20'sinin gıda güvencesine sahip olduğu ve çatışma öncesine göre bu oranda büyük düşüş yaşandığı belirtildi.

Raporda, "Sudan, akut yetersiz beslenme oranlarının en yüksek olduğu 4 ülke arasında yer alıyor. Ülkedeki akut yetersiz beslenme oranları yüzde 13,6 olarak tahmin ediliyor. Bu da gıda güvenliğinin kötüleştiğini gösteriyor." ifadeleri yer aldı.

Ülkede sağlık hizmetlerine erişimin iç savaş öncesi yüzde 78 olduğu ve bu oranın yüzde 15,5'e düştüğü kaydedilen raporda, kentlerde yaşayan hanelerin yüzde 56'sının çatışmadan öncesine kıyasla daha kötü sağlık koşullarına sahip olduğu vurgulandı.

Raporda, musluk suyuna erişimin yüzde 72,5'ten 51,6'ya düştüğü, evlerin ise yaklaşık yüzde 90'ının güvenli şekilde elektriğe ulaşamadığı bildirildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz