Aşık Olduğunuzun 7 İşareti

Elbette, aşk birçok sağlık yararıyla birlikte gelir - ancak bazen Cupid'in oku sizi incittiği yerden vurur.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Ah, aşkım: Sanki havada yürüyormuşsun gibi, sırıtmaktan asla vazgeçmeyecekmişsin gibi, hayatının amacını bulmuşsun ve geri dönmüyormuşsun gibi hissettirebilir!

Ya da aşırı derecede mide bulandırıcı, aşırı derecede terli ve düpedüz depresif hissetmenize neden olabilir.

Bunun nedeni, L kelimesinin sağlığınız üzerinde çeşitli şekillerde güçlü bir etkiye sahip olmasıdır - ilk birkaç ayda hissedilen duygusal coşkudan kalp kırıklığının fiziksel acıya neden olan yıkımına kadar. Çoğu durumda, aşk hastalıkları (hem iyi hem de kötü olanlar) geçicidir ve kendi başlarına geçerler - ancak çok uzun sürerlerse, bir akıl sağlığı uzmanından yardım almayı düşünebilirsiniz.

Psikolojik bozukluktan, kırık kalp sendromuna kadar, işte aşk hastalığının en güçlü biçimlerine bir bakış.

Aşk Çarpan Böceği
İştahın yok ve günlerdir uyumadın. İşe konsantre olamazsınız ve kendinizi sersemlemiş ve sersemlemiş hissedersiniz. Mide böceği olabilir mi? Grip? Hayır - sen aşıksın dostum.

Ancak hissettiğiniz kelebekler yersiz değil: "Kabile yaratıkları olarak genetiğimizin bir parçası olarak, bir ilişki içindeyken hayatı daha keyifli hale getiren ve sevdiğimiz kişiden ayrıldığımızda daha az keyifli hale getiren kimyasallara sahibiz" diyor Joseph. Hullett, MD, Minnesota'daki OptumHealth Behavioral Solutions'ın kıdemli tıbbi direktörü.

Bir ilişkinin ilk birkaç ayında, beynimizde tetiklenen kimyasallar arasında fenetilamin, dopamin , norepinefrin ve oksitosin adlı nörotransmiterler yer alır - aşk hormonu olarak adlandırılan oksitosin, iki kişinin bağ kurmasına yardımcı olan güçlü bir zevk ve memnuniyet nörotransmitteridir, Dr. Hulett diyor. Ancak bizi mutlu hissettirirken, aynı zamanda iştah kaybına, konsantre olamamaya ve uykuya dalmada güçlükle sonuçlanabilirler. Hullett, zamanla bu etkilerin azalma eğiliminde olduğunu söylüyor.

Limerence: Aşka Bağımlılık
Bazı insanlar için aşk acısı kelebeklerin ötesine geçer: Ayrıca kalp çarpıntısı, nefes darlığı , mide ağrısı, uyku kaybı ve depresyon gibi fiziksel etkilere neden olabilir ve bunların tümü devam edebilir ve normal şekilde çalışmanızı engelleyebilir. Limerence olarak da bilinen bu durum, bir başkasına aşırı çekim ve aynı zamanda duyguların geri gelmesi için takıntılı bir ihtiyaç ile işaretlenir.

Hullett, "Monomin oksidaz adı verilen bir kimyasalın genetik seviyeleri, bazı insanları bağımlılıklara karşı daha duyarlı hale getiriyor, bunlardan biri aşk olabilir" diyor Hullett. "Limerence yaşayan insanlar, sürekli olarak aşık olma ve aşktan düşme ve bu nedenle muazzam bir kargaşa içinde kalma eğilimindedir."

Ayrılık Sonrası Kalp Kırıklığı
Kötü bir ayrılık yaşayan herkes, ayrılıkların sağlık üzerinde güçlü bir etki yaratabileceğini doğrulayabilir: Psychology dergisinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, katılımcıların yüzde 58'inin depresyon, uykusuzluk ve kayıp aşk hakkında üzücü düşünceler gibi ciddi ayrılık yan etkileri yaşadığını gösterdi. .

Hullett, bu güçlü aşk hormonlarını kaybettiğinizden bahsetmiyorum bile diyor. Hullett, "Zevk yerine depresyon, stres ve kargaşa hissedebilirsiniz" diyor. Bazı insanlar için kayıp, sevilen birinin ölümü kadar yıkıcı olabilir.

Başarısız bir ilişkinin duygusal kalp kırıklığını atlatmak çoğu insanın 6 ila 24 ayını alır - ancak günlük yaşamınızda işlevsellikte sorun yaşıyorsanız yardım isteyin.

Kırık Kalp Sendromu
Şu senaryoyu hayal edin: Yaşlı bir adam aniden vefat ediyor ve birkaç gün sonra kalbi kırık 60 yıllık karısının göğüs ağrısı oluyor.

Tıp camiasında stres kaynaklı kardiyomiyopati olarak bilinen kırık kalp sendromu, nefes darlığı, göğüs ağrısı, kalp yetmezliği ve yaklaşan kıyamet hissi gibi kalp krizi semptomlarını taklit eder. New England Journal of Medicine'de yayınlanan ve mevcut kalp hastalığı olmayan 19 kadını inceleyen bir araştırmaya göre , kalp kırıklığının verdiği yoğun stres, vücudun bu aşikar reaksiyondan sorumlu olabilecek hormonları salmasına neden olabilir. Hullett, "Bu stres tepkisi, kanın aslında bir kalp krizini tetikleyebilecek küçük pıhtılar oluşturmasına neden oluyor" diye açıklıyor.

Seks Sonrası Hüzünler
Pek de iyi olmayan bir cinsel karşılaşmadan sonra "öyle" hissetmek bir şeydir - ancak Journal of Sexual Health'te yayınlanan yakın tarihli bir araştırmaya göre , üç kadından biri, cinsel ilişkide yaşanan bir boğuşmanın hemen ardından üzüntü ve depresyon duyguları yaşadı. saman (bu seks tatmin edici olsa bile).

Normalde seks, mutluluk ve coşku duyguları üretir. Ancak araştırmacıların henüz kesin olarak belirleyemediği nedenlerle, bazı kadınlar bunun tam tersini yaşarlar - ilişki sonrası disfori adı verilen bir durum. Seks sonrası depresyon olarak da bilinen bu durum, üzüntü, kaygı, pişmanlık ve asabiyet duygularıyla kendini gösterir. Hullett, ruh hali dalgalanmalarına eğilimli insanların, "çok zevkli ama kısa ömürlü" oksitosin dalgalanmalarından çekilmeye karşı daha duyarlı olabileceğini öne sürüyor.

Bulaşıcı Depresyon
Partnerinizden soğuk algınlığı yakalayabileceğinizi biliyorsunuz, ancak onun depresyonuna da yakalanabileceğinizi fark ettiniz mi? Ruh halleri teknik olarak bulaşıcı olmasa da araştırmalar, morali bozuk birinin çevresindekilerin ruh halini olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor.

Aslında, " Fransızca 'iki kişi tarafından paylaşılan bir delilik' anlamına gelen folie à deux , bir ilişki içindeki iki kişinin birbirlerinin ifadelerini ve ruh hallerini yansıtmaya başladığı klasik bir bozukluktur" diyor Hullett. Eşlerden biri depresyondaysa, diğeri gerçekten de bu depresyonu yaşamaya başlayabilir. Neyse ki partnerinizi yardım almaya teşvik ederek kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilirsiniz.

Aşk-Nefret Hipertansiyonu
Onu seviyorsun; onu sevmiyor musun Tansiyon seviyenize dikkat edin.

Health Psychology dergisinde yayınlanan bir Brigham Young Üniversitesi araştırması , hakkında karışık duygular beslediğiniz insanların yanında olmanın, fiziksel ve duygusal sağlığınız için aslında sevmediğiniz insanların yanında olmaktan daha kötü olabileceğini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, farklı sosyal etkileşimlerden sonra 100 kişiyi değerlendirdi ve hem olumlu hem de olumsuz hislere sahip olduğunuz insanların yanında olmanın öngörülemezliğinin sizi strese sokabileceğini, tansiyonunuzu ve kaygı seviyenizi etkileyebileceğini varsaydılar. Hullett, "Stresli bir karşılaşma, hem uzuvlarınızdaki hem de atardamarlarınızdaki kasların gerilmesine neden olarak kan basıncının yükselmesine neden olur" diye açıklıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz