Alfa-Gal Sendromu Vakalarında Ciddi Artış!

Peki Alfa-Gal Sendromu Nedir?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Araştırmacılar, Amerikalıların kene ısırması sonucu nadir görülen bir et alerjisi geliştirme oranının arttığını ve 450 bin kadar kişiyi etkilemiş olabileceğini söylüyor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından açıklanan yeni veriler, alfa-gal sendromu vakalarında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor.

Yayılma alanı genişliyor

Alerji, çeşitli et türlerine veya hayvansal ürünlere karşı muhtemelen yaşamı tehdit eden bir reaksiyonu tetikliyor.ABD’li bilim insanları alfa-gal’in izini yalnız yıldız kenesinin tükürüğüne kadar sürdüler. Sırtındaki beyaz leke ile tanınan bu kene çoğunlukla ABD’nin güney ve doğu bölgelerinde bulunuyor. Ancak uzmanlar iklim değişikliği nedeniyle yayılma alanlarının genişlediği konusunda uyarıyor.

Resmi adı “Amblyomma americanum” olan yalnız yıldızın kan emici ısırıkları, memelilerden elde edilen bazı et ve hayvansal ürünleri tüketen kişileri hasta edebilir. Alfa-gal sendromundan muzdarip kişiler için tehlikeli gıdaların listesi domuz eti, sığır eti, tavşan, kuzu eti, geyik eti, jelatin, süt, bazı süt ürünleri ve bazı ilaçları içermektedir.

Bu az anlaşılmış sendromun belirtileri arasında mide krampları, ishal, kurdeşen ve ölümcül anafilaksiyi tetikleyebilecek nefes darlığı yer almaktadır. Vücut eti çok yavaş sindirdiği için belirtileri tespit etmek çok zor olabilir.

CDC, 2010 yılından bu yana 110 binden fazla vakanın tespit edildiğini söyleyerek 2017’den 2021’e kadar vaka sayısının yılda yaklaşık 15bin arttığını bildirdi.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz