Aile Hekimlerinden Üç Günlük İş Bırakma Kararı!

Başta Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olmak üzere çok sayıda hekim sendikası greve gideceklerini duyurdu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Başta Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olmak üzere çok sayıda hekim sendikası greve gideceklerini duyurdu. Aile hekimliği yönetmeliğine tepki olarak 5-6 ve 7 Kasım'da Türkiye'nin bir çok yerinde aile hekimleri çalışmayacak.

Türkiye'de yarından itibaren üç gün boyunca bir çok aile hekimi greve gidiyor. 'Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'ni kabul etmediklerini belirten bir çok hekim sendikası tepkili. Peki yeni yönetmelikte neler var? Aile hekimlerinde hangi kriterler aranacak? Hangi sendikalar greve gidiyor?

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelikle ilgili Türk Tabipleri Birliği (TTB), Tabip-Sen, Hekimsen ve birçok sivil toplum kuruluşunun katılımı ile yönetmeliğin yürürlüğe girmesine tepki olarak Türkiye genelinde 5-6-7 Kasım tarihlerinde iş bırakma kararı aldıklarını belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için davada açmıştı. Sendikalar alınan kararı açıklama yaparak duyurdu. Açıklamada, "Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu olarak 30.10.2024 tarihinde yayınlanan Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğine karşı paydaşlarımızla birlikte aldığımız karar neticesinde 5-6-7 Kasım tarihlerinde üç gün süreyle iş bırakma kararı alınmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Grev kararı alan sendikalar şu şekilde;
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)
Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF)
Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası
Genel Sağlık İş
Hekim Birliği Sendikası
Hekim-Sen
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası
Tabip-Sen
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)
Türk Tabipleri Birliği
Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği

Yeni yönetmelikte neler var?
Yönetmelikte, aile hekimlerine aylık yapılan ödemeleri belirleyen kıstaslarda da değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, aile hekimi başına düşen nüfus, 4 binden 3 bin 500'e indirildi, nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlendi.

Kronik hastalıkların takibi, 65 yaş üstü kişiler ile yenidoğan izlemleri gibi koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine ilişkin bazı aylık ödemelere ilişkin katsayılarda da artış yapıldı.
Buna göre, aile hekimlerinin aylık başarı oranlarının belirlenmesine ilişkin gebe, bebek-çocuk izlemleri gibi kıstaslara "lohusalık" izlemi de eklendi.

Kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı da kıstaslara eklendi

Yönetmelikte, kronik hastalık taramalarının artırılması, kronik hastalıkların en erken dönemde teşhis ve tedavisinin sağlanması, akılcı ilaç kullanımının özendirilmesi, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki gereksiz başvuruların önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler de yer aldı.
Bu çerçevede, aile hekimlerine teşvik ödemesi yapılacak kıstaslara, kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı, kamu, özel ve üniversite hastanelerine yapılan kişi başı hekime müracaat sayısının azaltılması, aile hekimliği birimi memnuniyet oranının il oranının üzerinde olmasına ilişkin hususlar da eklendi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz