AKINCI İHA Dünya Basınında!

Reisi ve heyetini taşıyan helikopterin kaza geçirmesinin ardından Akıncı İHA'nın kaza bölgesini arama ve tespit etme faaliyetlerini, milyonlarca kişi takip etti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İran Cumhurbaşkanı Reisi ve beraberindeki heyeti taşıyan helikopteri arama faaliyetlerini görev alan Akıncı İHA'nın kaza bölgesinde çalışma sırasında çektiği görüntüler dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

Reisi ve heyetini taşıyan helikopterin kaza geçirmesinin ardından Akıncı İHA'nın kaza bölgesini arama ve tespit etme faaliyetlerini, milyonlarca kişi takip etti.

ABD

CNN International, söz konusu gelişmeyle ilgili haberine "Türk insansız hava aracı, İran'ın Doğu Azerbaycan eyaletinin dağlık bölgesindeki ısı kaynağını tespit etti" başlığını attı ve "İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin düştüğü yeri aramaya yardımcı olan bir Türk insansız hava aracı, ülkenin Doğu Azerbaycan eyaletindeki dağlarda bir ısı kaynağı tespit etti." ifadesine yer verdi. Associated Press (AP) de helikopterin kaza geçirmesinin ardından yaptığı haberinde, "Bir Türk insansız hava aracı, kaza yerinin İran'ın kuzeybatısındaki bir dağın yamacında olduğunu belirtti." dedi.

AVRUPA

İtalyan Corriere gazetesi, sosyal medya hesabından, Akıncı İHA'nın, Reisi'nin helikopterinin düştüğü yeri tespit ettiği görüntüleri alıntılayarak "Felaket bölgesi, Türkiye tarafından gönderilen ve ısı kaynaklarını tespit eden bir insansız hava aracı tarafından tespit edildi ve böylece kurtarma ekiplerinin helikopteri bulmasına izin verdi." paylaşımını yaptı. Yunan EPT News haber kanalı, Akıncı ile ilgili haberine "Türk insansız hava aracından 'enkaz üzerinden' video" başlığını attı.

Daily Mail gazetesi "Türk haber ajansının dron ile çektiği görüntüler, helikopterin iniş sırasında nasıl parçalandığını gösterdi" başlıklı bir haber yayınladı. BBC ve Telegraph gibi internet sitesi Akıncı'nın arama-kurtarma çalışmalarının görüntülerini yayınladı.

ASYA BASINI

Çin haber ajansı Xinhua, "Türkiye, helikopter kazasının ardından İran Cumhurbaşkanı'nı aramak için dron ve kurtarma ekipleri gönderdi" başlıklı bir haber yayınladı. Japonya merkezli yayın kuruluşu NHK, haberinde "Türk insansız hava aracı ısı kaynağı tespit etti." dedi. Japonya'da ulusal gazete Mainichi Shimbun ise "Bir Türk insansız hava aracı, uçağın enkazında Reisi'ye ait olabilecek bir ısı kaynağı tespit etti." sözlerini kullandı. Filipinler Haber Ajansı (PNA) ise "Gözler İran Cumhurbaşkanı'nın helikopter kazasını görüntüleyen Türk İHA'sının üzerinde." açıklamasına yer verdi.

İRAN AZERBAYCAN VE HİNDİSTAN

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, X hesabında Akıncı'nın tespit ettiği görüntülere yer verdi ve "Akıncı İHA, muhtemelen helikopterin düştüğü yere ait sıcak nokta tespit etti ve ilgili bilgileri İran tarafına gönderdi." ifadesini kullandı. Tehran Times da X hesabında, Akıncı İHA'nın FlightRadar24 uygulamasındaki görüntülerini paylaştı.

Azerbaycan'ın yerel basın kuruluşlarından AzeriTimes, X hesabında, Akıncı İHA'nın, yayınladığı görüntüleri paylaştı. Teleqraf.com sitesi de "Akıncı İHA'sı İran'da helikopter enkazının yerini buldu." başlığıyla, Türkiye'nin enkaz koordinasyonlarını İran ile paylaştığına ilişkin haber yaptı.

Hint basını ise İran'ın Türkiye'den arama-kurtarma çalışmaları için yardım istediğini hatırlatarak "İHA, İran semalarında saatlerce devriye gezdi ve potansiyel kanıtları taradı. Akıncı İHA, çok kısa sürede dünyanın en çok izlenen uçağı haline geldi ve 2,5 milyondan fazla kişi hareketini çevrim içi olarak takip etti ve insansız hava aracının taramalarının canlı akışını izledi." ifadelerini kullandı. Hint haber ajansı ANİ News, YouTube üzerinden, Akıncı İHA'nın görüntülerini paylaştı.

Hint haber medya şirketi NDTV, YouTube üzerinden paylaştığı videoda, Akıncı İHA'nın görüntülerine yer verdi.

ORTA DOĞU

Katar merkezli Al Jazeera konuyla ilgili haberinde "Akıncı İHA'nın İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopterin enkazı olduğundan şüphelenilen bir ısı kaynağını tespit ettiğini bildiriyor. Haberde, Türkiye'nin koordinatları İranlı yetkililerle paylaştığı belirtildi." ifadelerini kullandı.

Beyrut merkezli Al Mayadeen TV de X hesabında, Akıncı İHA'nın helikopter enkazının yerini tespit ettiği videoyu paylaştı. Kudüs'te basılan The Jerusalem Post gazetesi, "Türkiye İran'a insansız hava aracı ve gece görüş ekipmanı taşıyan helikopter gönderdi." başlığıyla haber yaptı.

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, "Türk Akıncı insansız hava aracı, İran hava sahasına girdi ve şu anda gelişmiş termal kameraları ve gece görüş kabiliyetlerini kullanarak helikopterin düştüğü bölgeyi tarıyor." ifadelerini kullandı.

RUSYA 

Sputnik ajansı, X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Anadolu Ajansı, Akıncı İHA'nın İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopterinin enkazı olduğu düşünülen bir ısı kaynağı tespit ettiğini bildirdi." ifadesine yer verdi.

Rus TASS haber ajansı, İran'ın talebi üzerine Türkiye'nin arama kurtarma faaliyetlerinde Akıncı İHA'yı görevlendirdiğine ilişkin haber paylaştı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz