AKINCI İHA Nasıl Bu Kadar Hızlı Tespit Yaptı?

İran Cumhurbaşkanı Reisi ile beraberindeki heyetin yaşamını yitirdiği helikopterin enkazını AKINCI İHA buldu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İran Cumhurbaşkanı Reisi ile beraberindeki heyetin yaşamını yitirdiği helikopterin enkazını AKINCI İHA buldu. Uçağın paylaştığı koordinatlara ulaşın ekipler cenazelere orada gördü. Peki AKINCI İHA, uçağın düştüğü yeri nasıl çok hızlı bir şekilde tespit etti? İşte detaylar...

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyetin hayatını kaybettiği helikopterin enkazı, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait taarruzi insansız hava aracı Akıncı sayesinde tespit edildi. Uçağın paylaştığı koordinatlara giden ekipler cenazelere ulaştı. Akıncı'nın teknik donanımına ve benzer arama-kurtarma operasyonlarında ekiplere büyük avantaj sağlayan termal kamera özelliklerine daha yakından bakalım şimdi.

Dağlık arazide, sislerin içinde saatlerce belirlenemeyen enkaz alanını 15. saatte tespit etti. Helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve beraberindeki heyette yer alanların cenazelerine ulaşılmasını sağladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait İnsansız Hava Aracı Akıncı'nın termal yani ısıyı takip eden kamerası düşen helikopterin yerini buldu.

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı'nın en büyük artılarından biri elektro-optik merceklerle donatılmış olması. Termal kameralar ısı duyarlılıkları sayesinde aradan saatler geçse de herhangi bir cismin konumu belirleyebiliyor. 

Isıyı takip eden kameraya geçildiğinde yerde duran bir uçak görüntüsü fark ediliyor. Halbuki orada o anda bir uçak yok. Yaklaşık 4 saat önce uçağın bir benzeri o noktada duruyordu. Daha sonrada hangara götürülmüştü. İnsansız uçağın termal kamerası saatler önce orada duran uçağın yarattığı gölgeyi, yaydığı ısıyı gösteriyor.

 Bayraktar Akıncı, 24 saat havada kalabiliyor, 13 bin metre yüksekliğe çıkabiliyor. Uydu bağlantısı ile koordine edilebilmesi sınır ötesinde görev yapabilmesini sağladı. Bu operasyonda tercih edilmesinde saatte 375-400 kilometre yol alıp, kaza yerine hızla varabilmesi de etkili oldu.

Akıncı, deprem bölgesinde ve orman yangınlarıyla mücadelede de önemli rol oynamıştı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz