AK Partili Mervan Gül: 'Silahlar Sussun İstiyoruz'
AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, 'En zayıf barış, en iyi savaştan daha kıymetlidir' dedi.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, Euronews Türkçe'ye verdiği demeçte, 'Kardeşlik, hoşgörü iklimi, birlik ve beraberlik, bunun için çalışıyor ve çabalıyoruz' dedi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Siirt Milletvekili Mervan Gül, 28 Aralık Cumartesi günü İmralı Adası'nda PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyetinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) devam eden parti ziyaretlerine ilişkin Pazartesi günü Euronews Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.
Gül, AK Parti'nin Siirt'teki tek milletvekili. Kamuoyu onu 2002 yılında Recep Tayyip Erdoğan'a yaptığı jestle tanıyor.
2002 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Siirt Milletvekili olarak seçilen Gül, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimleri yenileme kararı sonrası Recep Tayyip Erdoğan lehine adaylıktan çekilmişti.
Erdoğan, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 312. maddesinde yapılan değişiklikle siyasi yasağının kalkmasının ardından 8 Mart 2003'te, Siirt'teki seçimleri kazanarak Meclis'e girmiş ve altı gün sonra başbakan olmuştu.
Gül, AK Parti ile DEM Parti arasındaki görüşmeyi "olumlu" buluyor: "Süreci olumlu değerlendiriyorum. En zayıf barış, en iyi savaştan daha kıymetlidir. Sürece bu açıdan bakıyorum. Kardeşlik, hoşgörü iklimi, birlik ve beraberlik, bunun için çalışıyor ve çabalıyoruz."
DEM Parti heyeti, 2 Ocak Perşembe günü Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) yaptıkları ziyarette Genel Başkan Devlet Bahçeli tarafından karşılanmıştı.
Gül, DEM heyetinin aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından değil de partinin TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler'in karşılaması hakkında, "DEM Parti heyetinin Abdullah Güler beyefendi tarafından karşılanmasının sebebi, bunun bir Meclis görüşmesi olmasıydı. Eğer partiye gitselerdi Genel Başkan tarafından ağırlanırlardı," dedi.
Son olarak, PKK'nın silah bırakacağı iddialarına değinen AK Parti Siirt Milletvekili, "Bunun içeriği nasıl olur bilmiyorum. Silahları gömerler mi, teslim mi ederler, bunu zaman içinde göreceğiz. Bizim temennimiz, bütün mücadelemiz, kavgasız, huzurlu bir ortamı inşa edebilmek. Silahlar sussun istiyoruz."
Türkiye'de çözüm süreci
Çözüm süreci, Türkiye'de 2013-2015 yılları arasında Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile Türk devleti arasında başlayan müzakereleri ifade ediyor. Bu süreç, Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmek amacıyla başlatılmıştı.
Sürecin temel unsurları arasında, silah bırakma, demokratik reformlar ve Kürt kimliğine yönelik hakların genişletilmesi yer almaktaydı. PKK lideri Abdullah Öcalan, bu müzakerelerde kilit bir figür olarak rol almıştı. Ancak 2015'te çatışmaların yeniden başlamasıyla çözüm süreci fiilen sona ermişti. Bu dönem, Türkiye'deki siyasi dinamiklerde önemli değişimlere neden olmuştu.
28 Kasım 1978’de Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kurulan PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Fransa, Türkiye ve pek çok başka devlet tarafından terör örgütü kabul ediliyor.
PKK militanları, 40 yıla yakındır sürdürdükleri saldırılarda, resmi rakamlara göre 15.000’e yakın kişiyi öldürdü.
PKK lideri Öcalan, terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldığı 1999 yılından beri, Marmara Denizi’ndeki İmralı Cezaevi’nde bulunuyor.
(Euronews Türkçe)
YORUMLAR
Yorum Yap