ABD'de Google Önemli Bir Antitröst Davasını Kaybetti!
"İnternet aramalarındaki tekeli yasa dışı"
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Google, internet aramaları ve arama reklamcılığındaki hakimiyetine ilişkin en önemli antitröst davalarından birini kaybetti.
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) federal yargıç, pazartesi günü büyük teknoloji şirketlerini sarsabilecek önemli bir kararla Google'ın internet araması ve arama reklamcılığı alanlarındaki hakimiyetini rekabeti engellemek için kullanan bir tekel olduğuna hükmetti.
Söz konusu karar, ülkenin son yıllardaki en büyük antitröst hesaplaşmasında gözlemcilerle Google'ı karşı karşıya getiren davanın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra geldi.
ABD bölge yargıcı Amit Mehta 277 sayfalık kararında, "Tanık ifadeleri ve kanıtları dikkatle değerlendirip tarttıktan sonra mahkeme şu sonuca varmıştır: 'Google bir tekeldir ve tekelini korumak üzere hareket etmiştir,'" ifadelerini kullandı.
Bu karar, Google ve ana şirketi Alphabet için büyük bir gerileme anlamına geliyor; zira Alphabet, popülerliğinin tüketicilerin arama motorunu kullanma arzusundan kaynaklandığını ve bu arama motorunun internette bir şeyler aramakla eş anlamlı hale geldiğini savunuyordu.
İnternet araması konusunda ilk kez önemli bir dava kaybeden Google'ın kararı temyiz edeceğine neredeyse kesin gözle bakılıyor. Böyle bir durumda, ABD Yüksek Mahkemesi'ne kadar gidebilecek bir süreç başlayacak.
Google antitröst davası
ABD Adalet Bakanlığı, Google'a karşı antitröst davasını dört yıl önce açmıştı. Davada Google, geçtiğimiz yıl yaklaşık 240 milyar dolar (219 milyar euro) gelir elde eden bir arama motorunu korumayı amaçlayan "teknolojik bir zorba" olarak tasvir ediliyordu.
ABD Adalet Bakanlığı avukatları, Google'ın tekelinin reklamverenlerden yapay olarak yüksek fiyatlar talep etmesini sağladığını ve aynı zamanda arama motorunun kalitesini arttırmak için daha fazla zaman ve para harcamak zorunda kalmama lüksüne sahip olduğunu savundu.
Beklendiği üzere Yargıç Mehta'nın kararı, Google'ın arama motorunu yeni cep telefonları ve teknolojik cihazlarda varsayılan seçenek olarak kurmak için her yıl harcadığı milyarlarca dolara odaklandı.
Google'dan yapılan açıklamada ise tüketicilerin tarihsel olarak, elde ettikleri sonuçlardan hayal kırıklığına uğradıklarında arama motorlarını değiştirdikleri belirtildi.
Mehta'nın Google'ın yasadışı bir tekel olduğu sonucuna varması, verilen zararı tersine çevirmek ve daha rekabetçi bir ortam sağlamak için ne tür değişiklikler veya cezalar uygulanması gerektiğini belirlemek için başka bir yasal aşama oluşturuyor.
YORUMLAR
Yorum Yap